Prognóza: dopyt po rope bude vyšší

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) v piatok zvýšila svoju prognózu vývoja dopytu po rope. Zároveň však upozornila, že pandémia nového koronavírusu preň aj naďalej predstavuje veľké riziko.

10.07.2020 12:21
debata (1)

IEA so sídlom v Paríži zvýšila svoju predpoveď dopytu po rope o 400.000 barelov (1 barel = 159 litrov) na 92,1 milióna barelov denne. Odôvodnila to menším poklesom dopytu v 2. štvrťroku 2020, ako očakávala.

Upozornila však, že aj keď sa na trhu s ropou dosiahol pokrok, v niektorých krajinách opäť rýchlo narastá počet nových prípadov ochorenia COVID-19.

„To je znepokojujúcou pripomienkou, že pandémia nie je pod kontrolou,“ uviedla IEA vo svojej mesačnej správe, podľa ktorej riziko poklesu dopytu po rope tak stále pretrváva.

Uvoľnenie blokád v mnohých krajinách spôsobilo výrazný nárast dodávok palív v máji, júni a pravdepodobne aj v júli, domnieva sa IEA.

Ale aktivita rafinérií v roku 2020 by mala klesnúť viac, ako agentúra odhadovala ešte minulý mesiac, a v roku 2021 sa pravdepodobne zvýši menej, ako pôvodne predpovedala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #energetika #dopyt