Koronakríza výrazne zasiahla dostavbu Mochoviec

Koronakríza zasiahla do dostavby Atómovej elektrárne Mochovce viac, ako sa predpokladalo. Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) preto predĺžil lehoty pre rozhodovanie o vydávaní povolení pre uvádzanie tretieho jadrového bloku do prevádzky.

25.06.2020 11:19
debata (2)

„Lehota pre rozhodnutie v správnom konaní vo veci žiadosti spoločnosti Slovenské elektrárne o vydanie povolenia na uvádzanie jadrového zariadenia do prevádzky bola predsedníčkou úradu predĺžená o 6 mesiacov,“ informoval dozorný úrad, podľa ktorého potreba predĺženia lehoty vyplynula z výrazného zníženia tempa dokončovacích prác na treťom bloku v mesiacoch marec až máj.

Za spomalením dostavby tretieho mochovského jadrového bloku teda treba hľadať opatrenia v boji proti pandémii ochorenia zapríčineného vírusom Covid-19. „Uvedené opatrenia významným spôsobom ovplyvnili dokončovanie činností, nevyhnutných pred vydaním rozhodnutia vo veci,“ dodal ÚJD.

Za meškaním dostavby však podľa úradu netreba vidieť len koronakrízu. Na stavbe totiž stále prebieha pomerne rozsiahla kontrola kvality použitých hutných materiálov. „Tá bola vyvolaná identifikovanou zámenou materiálov inštalovaných na štvrtom bloku. Vzhľadom na veľký rozsah potrebných kontrolných činností predpokladáme, že realizácia kontroly a následná potenciálna výmena niektorých hutných komponentov časovo presiahne pôvodnú lehotu pre vydanie rozhodnutia vo veci,“ konštatoval ÚJD.

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka, tretí mochovský jadrový blok by mohol byť v prevádzke koncom tohto roka, najneskôr začiatkom budúceho. „Dokončenosť tretieho bloku je na 99,9 %. Intenzívne sa na tom pracuje,“ povedal po minulotýždňovom rokovaní vlády minister Sulík. Ten sa stretol aj s rakúskou ministerkou pre digitálne a hospodárske záležitosti Margarete Schramböck, ktorú ubezpečil, že ÚJD nepovolí prevádzku nových jadrových blokov, pokiaľ nebudú bezpečné.

Vo februári tohto roka hovoril generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček o zavážaní jadrového paliva do tretieho bloku na začiatku tohtoročného leta. Slovenský dominantný výrobca však po nájdení nekvalitných potrubí na štvrtom bloku a po koronakríze priznal, že dostavbu mochovských blokov s najväčšou pravdepodobnosťou znova predĺžia.

Pôvodné termíny dostavby mochovských jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Suma sa taktiež niekoľkokrát navyšovala, na začiatku dostavby mali elektrárne v pláne minúť necelé tri miliardy eur. V súčasnosti sa zatiaľ verejne o ďalšom navyšovaní rozpočtu nehovorí.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #dostavba Mochoviec