Sulík hľadá nového šéfa regulačného úradu

Po tom, čo minister hospodárstva Richard Sulík odvolal z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka, hľadá jeho nástupcu. Verejná diskusia s kandidátmi by mala nastať 24. júna.

12.06.2020 14:57
debata (8)

„Ministerstvo hospodárstva má záujem, aby bol celý proces výberu nového šéfa ÚRSO maximálne transparentný a objektívny,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Záujemcovia o post sa do výberového konania musia prihlásiť do 19. júna 2020 do 15.30 hodiny. Výberová šesťčlenná komisia následne 23. júna na základe predložených dokumentov a odborného pohovoru s kandidátmi zostaví ich poradie.

Každý člen komisie bude môcť prideliť kandidátom od 0 do 25 bodov, na základe ktorých sa zostaví ich poradie. Sulík po predložení výsledkov výberového konania a na základe verejnej diskusie s kandidátmi predloží na rokovanie vlády návrh na menovanie nového predsedu. "Som presvedčený, že na základe takéhoto postupu sa podarí vybrať šéfa ÚRSO, ktorý bude robiť skutočné nezávislú cenovú reguláciu v prospech občanov,“ povedal šéf rezortu hospodárstva.

Vo výberovej komisii budú traja zástupcovia ministerstva, jedného člena nominuje parlamentný hospodársky výbor a po jednom zástupcovi budú mať zamestnávatelia a zamestnanci. Sulík už listom oslovil Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti a Konfederáciu odborových zväzov SR na predloženie svojej nominácie do komisie. Za zamestnávateľov boli oslovené tri organizácie. A to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republiková únia zamestnávateľov a Asociácia priemyselných zväzov, ktoré majú predložiť spoločného kandidáta. V prípade, že spoločného kandidáta nenominujú, predloží každá organizácia svojho nominanta, spomedzi ktorých minister na základe vlastného rozhodnutia vyberie do komisie jedného.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Richard Sulík #ÚRSO