Spotreba elektriny rastie. Ako ušetriť?

Pre pandémiu domácnosti spotrebujú viac elektriny ako počas bežného roka. Rátať sa tak dá s vyššími faktúrami ako obvykle. To môže priťažiť hlavne ľuďom, ktorým teraz klesli príjmy.

12.05.2020 09:06
kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Riešením tejto situácie môže byť podľa portfólio manažéra spoločnosti Magna Energia Martina Semriča optimalizácia nákladov. „Peniaze dokážu ľudia ušetriť už len tým, že nenechajú spotrebiče zbytočne v zásuvke, poprípade v móde stand-by,“ radí. Platí totiž, že aj vypnutý televízor, DVD prehrávač, multifunkčná tlačiareň či nabíjačka od mobilu zapojené v zástrčke pomaly, no predsa len míňajú elektrinu.

Zaváži aj vek spotrebiča. Paltí totiž, že čím je starší, tým je jeho spotreba v stand-by režime vyššia. „Napríklad CRT počítačový monitor má v režime spánku až 10-krát vyššiu spotrebu elektrickej energie, ako modernejší LCD model. Za jeden mesiac urobí tento rozdiel viac ako euro na faktúre,“ upozorňuje Martin Semrič. Na prvý pohľad sa to síce podľa neho môže zdať ako zanedbateľná suma, no treba si uvedomiť, koľko takto zapojených prístrojov doma máme

Správne umeistnenie

Dôležité je aj správne umiestnenie elektrických spotrebičov. Napríklad chladnička s mrazničkou by určite nemala stáť na teplom mieste. Najhoršie je chladničku umiestniť hneď vedľa sporáka, prípadne pod okno, cez ktoré najmä na jar a v lete svieti dlho slnko.

Účty za elektrinu zvyšuje aj namŕzanie ľadu v mrazničke, preto je vhodné ju raz za čas odmraziť. Ušetriť sa dá aj výmenou starých elektrických spotrebičov za nové v kategórii A+++. Ušetriť tak môžete aj vyše polovicu nákladov na ich prevádzku. Vymeniť sa oplatí predovšetkým chladničku a mrazničku, keďže tie sú v domácnosti zapnuté de facto nonstop.

V neposlednom rade je dobré pozrieť sa na ponuku rôznych dodávateľov energií. V súčasnosti sa dodávateľ dá zmeniť kedykoľvek a ušetriť sa dajú aj desiatky eur ročne.

Ušetriť môžu aj firmy

„Rovnako aj firmám by som odporúčal pozrieť sa na to, koľko platia za elektrinu,“ hovorí Martin Semrič. Podnikom sa oplatí sledovať si svoje maximálne odbery, aby za ňu nemuseli platiť priveľa. Zmena rezervovanej kapacity nie je technicky vôbec zložitá, ide o administratívny úkon. Meniť sa dá nielen pre celý rok, ale i pre mesiac a kvartál, takže sa dá optimálne nastaviť aj pri sezónnych odberoch.

Z tohto dôvodu je dobré nastaviť si procesy v spoločnosti tak, aby bol nárast spotreby v špičke čo najnižší. Práve energeticky náročná špička totiž tlačila podniky k tomu, aby si rezervovali kapacitu, ktorú inak nepotrebujú. Nejde tu pritom o drobné. Napríklad, ak je najvyššie namerané maximum za posledné dva roky 677 kW, znížením rezervovanej kapacity z 1 000 kW na 700 kW môže firma ročne ušetriť takmer 20-tisíc eur.

Ceny na burzách klesli

Okrem toho je teraz tiež najvhodnejšie obdobie na uzatvorenie nových zmlúv na dodávku energií za veľmi výhodné ceny,“ vysvetľuje Martin Semrič. Firemní zákazníci by preto mali zvážiť, či sa im neoplatí uzavrieť kontrakty aj na dlhšie obdobie a takto sa zabezpečiť pred možným zdražovaním v budúcnosti. Vhodné môžu byť predovšetkým dvoj- až trojročné kontrakty.

Ceny elektriny ale aj plynu na medzinárodných komoditných burzách totiž výrazne klesli. Dôvodmi nie je iba pandémia koronavírusu, ale aj je teplá zima a ropná vojna medzi Saudskou Arábiou a Ruskom. Výsledkom je, že elektrina na pražskej burze, ktorá je pre slovenský trh najdôležitejšia, významne zlacnela. Tento rok už má síce drvivá časť odberateľov dodávky zabezpečené, môžu si však zazmluvniť nízke ceny od januára 2021.

„Najmä v súčasnej situácii odporúčame firmám, aby energetický manažment nepodceňovali a ak nemajú vlastný, informovali sa u svojho dodávateľa, či im takúto službu dokáže poskytnúť,“ uzatvára Martin Semrič.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny elektriny #koronavírus