Pri Mochovciach nás dobehla nečinnosť predchádzajúcej vlády, vyhlásila strana SaS

Nečinnosť predchádzajúcej vlády na čele s Petrom Pellegrinim a ministrom hospodárstva Petrom Žigom (obaja Smer) v súvislosti s dostavbou jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) môže mať podľa koaličnej strany SaS fatálne následky na celú stavbu.

07.05.2020 16:45
debata (48)

Strana tak vo štvrtok reagovala na zistenie Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR, ktorý tento týždeň informoval o rozsiahlych kontrolách na stavenisku 3. a 4. bloku EMO po odhalení zabudovaného chybného potrubia elektrárne.

„Už pred voľbami sme viackrát upozorňovali, že Mochovce budú najväčšia nášľapná mína novej vlády. Napriek tomu, že problémy s inšpekčnými certifikátmi sa objavili už pred voľbami, bývalé vedenie ministerstva hospodárstva sa tomu vôbec nevenovalo. Peter Pellegrini a aj Peter Žiga strčili hlavu do piesku,“ uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS). Rezort hospodárstva je podľa Galeka o nálezoch nekvalitných kusov potrubia podrobne informovaný a aktívne hľadá riešenia v spolupráci s Úradom jadrového dozoru a Slovenskými elektrárňami.

Rozsiahlu kontrolu niekoľko tisíc už zabudovaných komponentov EMO spustil nález dvoch nekvalitných kusov potrubia. Hoci sa zatiaľ ďalšia zámena vysokolegovanej korózii odolnej ocele za materiál nižšej triedy nepotvrdila, v niektorých prípadoch nie je materiál súčiastok v zhode s deklarovaným materiálom v inšpekčnom certifikáte, uviedol Úrad jadrového dozoru (ÚJD) na svojej internetovej stránke.

Opozičná strana Smer obvinenia svojich lídrov odmietla. „Odhalené pochybenia sú úplne jasne výsledkom kontroly štátu, v tomto prípade Úradu jadrového dozoru SR, a je široko medializované, že v prípade Mochoviec konajú aj orgány činné v trestnom konaní,“ upozornil hovorca strany Ján Mažgút. Galek podľa Mažgúta nepochopil, že štát ako menšinový akcionár Slovenských elektrární neriadi dostavbu Mochoviec. „V plnom rozsahu za ňu teda zodpovedá súkromný vlastník,“ uviedol Mažgút. Galek má podľa hovorcu jedinečnú šancu všetkým ukázať svoje manažérske kvality, „napríklad zariadiť, aby ako menšinový akcionár riadil dostavbu vrátane kontroly kvality“.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce