Český regulátor mení ceny elektriny a plynu. Slovenský vyzýva na zhovievavosť

Pre pandémiu firmy znižujú odber energií. V Česku im v ústrety vyšiel aj regulátor, keď umožnil úpravy rezervovanej kapacity a aj zníženie faktúr. Na Slovensku regulačný úrad poprosil na svojom webe energetikov, aby k neplatičom v momentálnej situácii pristupovali citlivo a zhovievavo.

30.04.2020 06:00
dom, energia, šetrenie Foto:
debata (6)

Firmám vyšlo v ústrety ministerstvo hospodárstva. To presunulo peniaze z eurofondov na úvery na úhradu platieb za energie.

Český Energetický regulačný úrad v reakcii na koronavírusovú krízu mení cenové rozhodnutia v elektroenergetike a plynárenstve. Po novom tak môžu odberatelia elektriny z radov podnikateľov flexibilne upravovať svoju rezervovanú kapacitu. V prípade odberateľov plynu sa dotknutým zákazníkom automaticky zníži platba za rezervovanú kapacitu. Český regulátor sa takto snaží znížiť dosahy núdzového stavu a obmedziť neistotu, ktorej podniky v súčasnosti čelia.

Zmeny sú podľa úradu iba dočasné, platia od apríla do júna 2020. „Z pohľadu regulátora je vydanie zmenových cenových rozhodnutí v priebehu roka mimoriadnym krokom. Ospravedlňuje ho ale mimoriadna situácia – vyhlásenie núdzového stavu i pandémia samotná, “ povedal predseda rady českého regulačného úradu Stanislav Trávníček. Dosahy pandémie odhaduje na stovky miliónov českých korún. Zohľadniť ich bude musieť regulátor v korekčných faktoroch v nasledujúcich rokoch, dodal Trávníček.

Slovenský Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vyzval pre koronavírus na citlivý prístup pri meškaní platieb. "V prípade niektorých kategórií odberateľov, predovšetkým zraniteľných odberateľov, hrozí v dôsledku zásahu vyššej moci zhoršenie platobnej disciplíny a meškanie pravidelných platieb,“ dôvodí regulátor na svojom webe. Vyzval preto dodávateľov na zhovievavý a citlivý prístup pokiaľ ide o sankcie či odpájanie odberných miest. Odberateľom zase radí včas informovať o prípadných problémoch.

Úvery na platbu energií

Pomôcť s platbami za energie sa v časoch koronavírusu rozhodlo aj ministerstvo hospodárstva. To minulý týždeň presunulo nevyčerpané eurofondy na účely poskytovania nízkoúrokových preklenovacích úverov. Tie môžu využiť malí a strední podnikatelia. Ide takmer o 300 miliónov eur.

„Firmy teraz môžu tieto výhodné úvery prostredníctvom zapojených bánk využiť aj na úhradu energií,“ povedal štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek. Ministerstvo tak chce predísť odpájaniu odberateľov, čo pre nižší príjem nebudú vládať platiť účty za energie.

Ceny výrazne klesli

Spotreba elektriny a plynu sa pre obmedzenia vo výrobe medziročne prepadla o 10 až 20 percent. Pokles dopytu tak zatlačil aj na ceny komodít na energetických burzách.

Plyn sa pohybuje blízko hranice 13 eur za megawatthodinu. Pri krátkodobých cenách padlo aj nové tohtoročné minimum na úrovni 7,84 eura za megawatthodinu. A to pre dodávku 23. apríla. Informoval o tom riaditeľ sekcie cenotvorby a plánovania Stredoslovenskej energetiky Ivan Weiss. „Je ťažké predvídať, ako dlho bude pokračovať pokles dopytu po energiách najmä zo strany veľkých výrobných podnikov, ktorý tlačí na výrazný pokles cien,“ povedal.

Na ceny vplýva aj počasie. To napríklad prostredníctvom výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov pôsobí najmä na krátkodobé ceny, vysvetľuje Weiss. Výsledkom je výrazný pokles cien elektriny v poslednom období. Tá sa na Pražskej burze obchoduje blízko hranice 44 eur za megawatthodinu. Vo vzorci na výpočet regulovaných cien na tento rok však vstupuje cena 52 eur za megawatthodinu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Ľubomír Jahnátek #Richard Sulík #koronavírus