Benzín stojí najmenej za 11 rokov

Pandémia a prepad cien ropy rekordne stlačili ceny benzínu i nafty. Ukázali to najnovšie údaje štatistického úradu. Najpredávanejší 95 oktánový benzín vyjde v priemere 1,105 eura na liter. Nafta stojí 1,059 eura na liter.

24.04.2020 10:52
debata (14)

Ceny 95 oktánového benzínu boli naposledy takto nízko v máji v roku 2009. Pod euro sa dostali naposledy začiatkom roka 2009.

Oproti minulému týždňu sa ceny 95 oktánového benzínu podľa Štatistického úradu znížili o 1,07 percenta, nafty o necelé percento.

V piatok pokračovala cena ropy po kolapse zo začiatku týždňa v raste. Obchodovala sa tesne nad 22 dolárov za barel. Trh podporili informácie, že niektorí producenti už začali s utlmovaním ťažby. Dohoda o ďalšom znižovaní ťažby v krajinách ropného kartelu Opec začne platiť o mája.

Na ceny zatlačilo tiež opätovné zvýšenie napätia v iránsko-amerických vzťahoch. Produkcia začala klesať aj v USA. Tamojší ťažiari podľa amerického ministerstva energetiky znížili mierne ťažbu – a to na 12,2 milióna barelov denne.

Ropa má podľa analytika Saxo Bank Martina Sklenářa za sebou najhorší začiatok roka v doterajšej histórii. Je za tým koronavírus. Cena ropy Brent klesla od začiatku roka o 65 percent, upozorňuje analytik. Len za marec to bolo o 54 percent. "Keď sa pozrieme do roku 2000, cena ropy vtedy predstavovala len 11 dolárov za barel. Aj dnes preto môžeme predpokladať, že krátkodobé poklesy môžu atakovať aj túto cenovú hladinu,“ hovorí Sklenář. Pokles pod 10 dolárov za barel však nepredpokladá.

Pre nízke ceny ropy sa dá očakávať aj pokles cien zemného plynu a ďalších ropných produktov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny ropy #koronavírus