Za energie si priplatíme. Práca z domu zvýšila spotrebu

Domácnosti musia počítať, že za vodu, plyn a elektrinu si priplatia. Podpíše sa pod to práca z domu v čase pandémie.

09.04.2020 12:24
debata (38)

„V súčasnosti stúpla spotreba energií v segmente domácností. Zatiaľ však nevieme vyhodnotiť, aký veľký je tento nárast,“ povedala pre denník Pravda Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky.

Zvýšenie spotreby v domácnostiach je cítiť aj na západe krajiny, i keď podľa hovorkyne Západoslovenskej energetiky Michaely Dobošovej len mierne. Konkrétne čísla budú známe až po odpočtoch, ktoré sa vykonávajú raz ročne.

Nárast treba očakávať aj napriek slnečnému počasiu, a teda menšej spotrebe plynu či elektriny na vykurovanie. V posledných týždňoch sa totiž Slováci podľa štatistiky mobility, ktorú zverejnila spoločnosť Google, nachádzali v práci o 38 percent menej ako zvyčajne. Doma, naopak, trávili o desatinu viac času.

Neznížil sa ani počet hodín strávených pred počítačom. Nasvedčujú tomu aj dáta od spoločnosti Statista. Podľa nich došlo v krajinách bojujúcich s koronavírusom k zvýšeniu využívania VPN prístupu k pracovnej sieti od 10 do 60 percent. V prípadoch ako Taliansko či USA nárast dokonca prevýšil sto percent.

Používajte notebook, nie počítač

Aj v tejto nezvyčajnej situácii sa však spotreba dá aspoň ako-tak ustrážiť. Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy, v prvom rade odporúča uprednostniť pri práci notebook pred stolovým počítačom. „Úspora energie pri práci na notebooku je oproti bežnej PC zostave zhruba 60 W za hodinu,“ povedal pre denník Pravda Koudela. Pri osemhodinovej práci na notebooku tak podľa neho dokážeme ročne ušetriť vyše 120 kWh, čo pri súčasných cenách elektriny predstavuje aj viac ako 15 eur.

Podľa Koudelu by preto ľudia nemali nechávať elektrospotrebiče vrátane notebookov, PC zostáv, skenerov či tlačiarní zbytočne zapnuté. „Oplatí sa ich vypínať, nielen prepínať do stand-by režimu,“ povedal. Energiu ušetríme aj znížením jasu monitora, a to tak na PC, ako aj na notebooku.

Znížiť spotrebu pomôže aj kvalitné chladenie noteboooku, upozorňuje portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič. A to napríklad povysávaním jeho vetracích otvorov či umiestnením mimo miest, kde je sťažená výmena vzduchu.

Pri práci z domu však nevyužívame častejšie iba počítač. Častejšie sú v prevádzke aj iné spotrebiče. „Mnohí ľudia si počas home office doma aj varia, zohrievajú jedlo, častejšie otvárajú chladničku, ktorá tak musí dlhší čas bežať na vyšší výkon,“ povedal Semrič.

Budúcoročné ceny by mali byť nižšie

Súčasná situácia by mohla ovplyvniť ceny energií aj na budúci rok. Tie ešte pred vypuknutím pandémie ovplyvnila pomerne teplá zima. Po prijatí špeciálnych opatrení sa však ceny elektriny prepadli približne o 5 eur/MWh. To, koľko si za ňu ľudia zaplatia o rok, ale záleží na tom, ako sa jej cena bude vyvíjať do konca júna 2020. Práve toto obdobie berie do úvahy pri regulácii cien Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

V prípade, že bude trh presvedčený o rýchlom pominutí krízy, mohla by cena elektriny o niečo stúpnuť. „Ak sa ale ukáže, že problém s COVID-19 sa nepodarí rýchlo vyriešiť, ceny môžu ešte viac spadnúť,“ vysvetlil Semrič.

Podobne sú na tom aj ceny plynu, ktoré sú už teraz výrazne nižšie hlavne vďaka teplejšej zime, nadprodukcii komodity a plným zásobníkom. „Aktuálna ekonomická situácia tento trend ešte potvrdila,“ dodal Semrič.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #cena #pandémia #koronavírus