V atómke je tŕňom v oku čítačka dlaní

Jedna dlaň za druhou. Tak to vyzerá na vstupe do jadrovej elektrárne Mochovce. Na denník Pravda sa obrátil jeden zo zamestnancov, ktorý si želá ostať v anonymite, nepozdáva sa mu, ako je zabezpečená hygiena na vstupe.

21.03.2020 08:00
debata (6)

Každý zamestnanec totiž musí prejsť biometrickým čítacím zariadením dlane. Následne majú použiť na dezinfekciu antibakteriálne gély, respektíve si umyť ruky. Mnohí sa podľa neho na tento postup sťažovali.

Slovenské elektrárne so sťažnosťami nesúhlasia. „Bez takejto kontroly nie je možné zabezpečovať vstupy do jadrového zariadenia,“ povedal pre denník Pravda hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský. Každý zamestnanec by mal byť podľa neho súčinný a po použití čítačky si dôsledne umyť ruky. „Biometrické snímače zároveň priebežne dezinfikujeme,“ dodal Šarišský.

Slovenské elektrárne zaviedli v súvislosti so šírením koronavírusu preventívne opatrenia na všetkých svojich pracoviskách. A to vo veľkom predstihu, už 26. februára. Týkajú sa aj nedostavaného úseku 3. a 4. bloku Mochoviec. Spoločnosť tak chce chrániť nielen zamestnancov, ale aj vylúčiť prípadné zastavenie prác na ich dostavbe. Nakoľko budú opatrenia efektívne, závisí z veľkej časti aj od zodpovednosti samotných zamestnancov, tvrdia Slovenské elektrárne.

Podľa Šarišského mali všetci zamestnanci už pred viac ako tromi týždňami povinný zákaz zahraničných pracovných ciest. A tiež obmedzenie osobných pracovných návštev na minimum. Zároveň museli hlásiť akýkoľvek pobyt v jednej z rizikových krajín. „Za tie sme považovali už takú, v ktorej sa vyskytlo 50 potvrdených prípadov,“ povedal Šarišský.

Okrem toho už od 27. februára všetci zamestnanci pri vstupe do budovy podpisujú čestné vyhlásenie o možnom pobyte v rizikovej krajine. A aj o kontakte s pozitívne testovanou osobou. Robí sa im aj meranie teploty.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Mochovce #koronavírus