Plánované odstávky elektriny sú pre koronavírus zrušené

Na núdzový stav súvisiaci s koronavírusom zareagovali aj poskytovatelia elektrickej energie. Opatrenia, ktoré väčšina z nich prijala už v piatok, 13. marca, majú za cieľ eliminovať šírenie nákazy medzi zamestnancami a zároveň zabezpečiť nepretržitú dodávku elektriny do domácností.

17.03.2020 06:00
debata

V nich totiž po preventívnom zatvorení škôl ostalo veľké množstvo školopovinných spoločne s rodičmi, ktorí pracujú z domu.

Znižovanie prác na nevyhnutné minimum

Východoslovenská distribučná (VSD) sa z tohoto dôvodu rozhodla zrušiť všetky naplánované práce, ktoré by mali za následok plánované prerušenie elektriny. Z rušením sa začalo od pondelka. Už v stredu by spoločnosť chcela dostať situáciu do stavu, kedy bude treba vykonávať len nevyhnutné minimum prác. „Aj pri nich však urobíme všetko preto, aby sme čas odstávky elektriny znížili na úplné minimum,“ vyhlásila Východoslovenská distribučná.

Rovnaký postup zvolil aj stred Slovenska. „Rušíme všetky plánované práce, ktoré by mohli spôsobiť odstávku dodávok elektriny,“ vyjadril sa pre Pravdu hovorca Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti (SSD) Miroslav Gejdoš. Štandardným spôsobom, no v čo najkratšom čase sa budú odstraňovať len prípadné poruchy.

Západoslovenská distribučná spoločnosť (ZSD) chce týmto spôsobom zabezpečiť plynulosť prevádzky. "K tomuto opatreniu sme pristúpili preto, aby sme v tejto náročnej dobe poskytli zákazníkom istotu bezpečnej a neprerušovanej dodávky elektriny,“ informoval Tomáš Turek, predseda predstavenstva ZSD. Nahlasovanie porúch ďalej prebieha na bežných telefónnych linkách. Predĺžiť sa však môže doba čakania na spojenie s operátorom. V prípade, že by došlo ku krízovému vývoju situácie, spoločnosť má k dispozícii redundantné pracoviská spoločne so záložnými tímami.

Prísne opatrenia pre zamestnancov

Sprísnené opatrenia sa dotkli aj zamestnancov spoločností. ZSD väčšine svojich dovolila pracovať z domu, ostatní podliehajú zvýšenému bezpečnostnému režimu. Žiadne pracovné cesty, len minimálne stretávanie, meranie teploty pred vstupom do budovy a vybavenie dezinfekčnými gélmi zaviedol centrálny krízový štáb, ktorý pravidelne zasadá už vyše dvoch týždňov.

Čo sa týka dispečingu, ktorý zabezpečuje nepretržitú prevádzku, ten podľa slov Tomáša Tureka pracuje izolovane od ostatných. „Ani pracovníci v teréne sa nestretávajú skupinovo,“ dodal. V strednej časti Slovenska budú mať navyše k dispozícii respirátory. „Zároveň vyzývame ľudí, aby sa čo najviac vyhýbali kontaktu s našimi zamestnancami v prípade, ak ich stretnú v teréne“ povedal hovorca SSD Gejdoš.

Zákaznícke centrá eliminujú fyzický kontakt

Krízový režim platí aj pre zákaznícke centrá spoločností. Tie na východe a na strednom Slovensku ostávajú až do odvolania zatvorené. Klienti majú svoje podnety riešiť online, respektíve telefonicky alebo prostredníctvom emailovej adresy a zamestnanci majú obmedziť osobný kontakt na nevyhnutné minimum. „Len tak dokážeme eliminovať ďalšie šírenie vírusu v tomto období,“ uviedla vo vyhlásení VSD.

Stránkové dni majú zrušené aj na západe. Korešpondenciu odporúčajú klientom posielať poštou, osobne nepreberú ani jednu zásielku. „Zákazník môže zásielku bez potvrdenia prevzatia nechať v boxe pre tento účel zriadenom v priestoroch recepcie,“ vyjadrila sa ZSD.

Poruchová linka a číslo na zákaznícke služby SSD je stále funkčné. Vstup do areálu, respektíve vybavovanie akýchkoľvek žiadostí osobne, je však zakázané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #koronavírus