Vyšetrovanie v Mochovciach pokračuje

Nekvalitné materiály? Aj v stredu polícia pokračovala vo vyšetrovaní v jadrovej elektrárni Mochovce. Posvietila si na dostavované bloky atómky. Má totiž podozrenie, že materiál použitý pri dostavbe nie tak celkom zodpovedá tomu objednanému.

04.03.2020 17:30
debata (3)
Polícia rieši predraženie dostavby Mochoviec už... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
atomova elektraren Mochovce dostavba 3 a 4 bloku Polícia rieši predraženie dostavby Mochoviec už od roku 2015.

"Prostredníctvom viacerých spoločností boli na dostavované bloky jadrovej elektrárne dodávané rôzne materiály, ktoré mali kvalitatívne, z hľadiska ich zloženia, výrobného postupu alebo pôvodu nezodpovedať materiálu, za ktorý boli vydávané a za ktoré poškodená spoločnosť aj mala zaplatiť,“ vyjadrila sa polícia na sociálnej sieti. Poškodená mala byť spoločnosť Slovenské elektrárne. Špecializovaný tím Elektro vedie podľa polície trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin podvodu.

Zásah polície, ktorý sa začal ešte v utorok, bol zameraný na merania okrem iného aj priamo v rozostavaných budovách reaktorov 3. a 4. bloku. O aké závažné chyby ide, polície nespresnila. "Finančné a iné možné následky preverovanej trestnej činnosti v súčasnosti nie je možné konkretizovať,“ povedala polícia.

5,7 miliardy eur, taký je posledný rozpočet na dostavbu 3. a 4. bloku

Denník Pravda sa obrátil v súvislosti s možnými škodami aj na hovorcu poškodených Slovenských elektrární Miroslava Šarišského. Ten nám však do uzávierky neodpovedal. Prítomnosť vyšetrovateľov potvrdil ešte v utorok. Slovenské elektrárne poskytujú podľa Šarišského súčinnosť policajným orgánom v plnom rozsahu.

Polícia zasahovala v jadrovej elektrárni aj vlani v novembri. Vtedy v rámci policajnej akcie s krycím názvom Manažér zadržala dve osoby. Išlo o manažéra akciovej spoločnosti a konateľa jedného z dodávateľov prác a služieb v rámci dostavby zvyšných dvoch blokov atómky.

"Akcia súvisí s poskytovaním služieb, pri ktorých malo dôjsť približne k 1 000-percentnému zvýšeniu objemu fakturovaných prác v porovnaní so skutočnosťou,“ vysvetľovala vtedy polícia. Pričom všetky nedôvodne zvýšené faktúry boli podľa jej zistení dodávateľovi aj uhradené. Tím s názvom Elektro v rámci akcie prehľadal obchodnú spoločnosť v okrese Levice a areál jadrovej elektrárne.

Polícia už od roku 2015 rieši predraženie Mochoviec. Dostavbu mal v elektrárňach, kde má štát 34 percent akcií, na starosti Enel Produzione. Talianska firma Enel sprivatizovala 66 percent akcií elektrární za 840 miliónov eur v roku 2006. Krátko nato padol verdikt o dostavbe Mochoviec. Denník Pravda ako prvý ešte v roku 2007 upozornil na to, že nejadrovú časť Mochoviec elektrárne zadali bez súťaže priamo firme Enel Produzione. Odvtedy sa viedli špekulácie o tom, ako sú využívané prostriedky na finančne aj časovo čoraz náročnejší projekt. Elektrárne pochybnosti odmietali.

Pri štarte dostavby sa hovorilo, že bloky by mali začať fungovať v roku 2012 a rozpočet sa odhadol na 2,8 miliardy eur. Aktuálne sa rozpočet navýšil už na 5,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #Atómová elektráreň Mochovce