Rakúšania broja proti Mochovciam

Ďalšie problémy s atómkou? Neprešiel ani mesiac odvtedy, čo jadroví inšpektori zverejnili návrh rozhodnutia na spúšťanie tretieho bloku Mochoviec, a Viedeň už robí obštrukcie. Minulý piatok tamojšie médiá šokovali Rakúšanov informáciou, že v rozostavaných blokoch jadrovej elektrárne vraj prišlo v roku 2018 k havárii. A to na núdzovom dieselovom generátore. Slovenské elektrárne to však popreli.

03.03.2020 06:00
debata (18)

Za všetkým je video organizácie Global 2000, ktoré zachytáva údajný výbuch. Vidieť na ňom možno pracovníkov atómky pri obrovskom generátore, z ktorého sa vyvalí sivý dym. Počuť len hluk a syčanie.

"Pri štarte, ktorý zobrazuje video, splodiny pre netesnosť nešli len do výfukového vedenia, ale čiastočne unikli do priestoru,“ vysvetľuje pre denník Pravda hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský. Nevznikli žiadne škody či poranenia, dodáva. "Netesnosť bola opravená nasledujúci deň. O žiaden výbuch v tomto prípade nejde,“ hovorí Šarišský. Všetky dieselové generátory boli podľa neho kompletne renovované, prešli viacnásobnými dôkladnými kontrolami a podrobnými testami. A sú vo výbornom stave, dodáva hovorca elektrární.

Organizácia Global 2000 dlhodobo bojuje proti dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne. Tvrdí, že zariadenie je nebezpečné a zastarané.

Za vyjadreniami vidia Slovenské elektrárne štvavú kampaň proti spusteniu 3. bloku. "Navodzovanie dojmu, že dieselgenerátory nie sú bezpečné a môžu spôsobiť zlyhanie elektrárne, hraničí so šírením poplašnej správy,“ povedal pre denník Pravda hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Svoju zavreli, našu nechcú

Nejde o prvé takéto vyjadrenie rakúskej organizácie Global 2000. V apríli minulého roka jej prekážala železobetónová obálka nového reaktora. Organizácia vtedy tvrdila, že nie je bezpečná. Čo sa však nepotvrdilo. Vyzerá to, akoby sa Rakúšania snažili za každú cenu dostavbu stopnúť. Úrad jadrového dozoru v polovici februára zverejnil návrh rozhodnutia na "uvádzanie jadrového zariadenia do prevádzky“ – platného však len ak zostane bez námietok. Čas je až do polovice apríla. Čaká sa tak na Viedeň. Nová rakúska vláda má totiž v programe aj stop pre dostavbu ďalších dvoch blokov slovenskej atómky Mochovce.

Čo je dieselový generátor?

  • Ide vlastne o veľký dieselový motor, veľmi podobný lodnému motoru. Pri každom jeho štartovaní vzniká tlak a veľmi hlasný, až ohlušujúci hluk.
  • Ak by však správne nefungoval, palivové články by sa mohli prehriať. Hrozil by tak únik rádioaktívnych lá­tok.

Stav dokončenosti ku koncu roka 2019

  • Tretí blok: 99,3 %
  • Štvrtý blok: 87,1 %

Vlani v lete mali rakúski experti možnosť atómku navštíviť. Osobitný pozorovateľ z Rakúska bol aj na nedávnej misii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Či to bude stačiť, ukážu najbližšie týždne.

Atómová energia nie je totiž u rakúskych susedov veľmi populárna. Od konca roku 1978 je tam dokonca zakázaná. Doplatila na to aj atómka Zwentendorf, ktorú nikdy nespustili. Po výbuchu v Černobyli ju Rakúšania začali pomaly rozoberať. V súčasnosti slúži ako školiace stredisko pre jadrových inžinierov, skúma sa tu solárna energia a nakrúcajú filmy. Výstavba a konzervácia Zwentendorfu vyšla na 14 miliárd šilingov (okolo 1,02 miliardy eur).

Kedy spustia tretí blok?

Termín na zavážanie paliva zostáva neistý. Jasné však už, že apríl, ako ešte začiatkom roka tvrdili Slovenské elektrárne, to nebude. Naposledy ich hovorca tvrdil, že palivo by malo byť do reaktora tretieho bloku zavezené po nadobudnutí právoplatnosti príslušných povolení. "Čo môže byť už začiatkom leta, najneskôr však na jeseň tohto roka,“ povedal Šarišský. Záleží na ďalšom priebehu povoľovacieho procesu, dodal.

Tretí blok by sa tak mohol spustiť najskôr na jeseň tohto roka. Po zavezení paliva, čo trvá približne osem týždňov, nasleduje totiž ešte energetické spúšťanie a skúška turbíny. Bloky sa dokončujú od roku 2007, atómová elektráreň mala byť spustená v roku 2012. Pôvodný rozpočet hovoril o cene 2,8 miliardy eur. Aktuálne je to 5,7 miliardy eur. Za poslednou zmenou termínu bolo množstvo chýb a nedorobkov, ktoré našiel na stavbe Úrad jadrového dozoru.

Pri dostavbe Mochoviec je taliansky Enel, ktorý je zároveň momentálne na odchode z elektrární aj zo Slovenska. Podmienkou však je, aby sa najprv dokončili Mochovce. Následne celý podnik preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho, ktorý už teraz riadi elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #Mochovce #Atómová elektráreň Mochovce