Mochovce môžu stopnúť Rakúšania

Ďalšie meškanie? Zdá sa, že ani jarný termín spustenia tretieho bloku sa nedodrží. Úrad jadrového dozoru síce vydal návrh rozhodnutia na "uvádzanie jadrového zariadenia do prevádzky“, čakať sa však bude na prípadné námietky. A to až do polovice apríla.

21.02.2020 12:00
jadrová elektráreň mochovce, dostavba Foto: ,
Termín spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne sa zrejme opäť nedodrží.
debata (32)

Povolenie bude platné, len ak žiadne námietky nepadnú. Čaká sa tak na Viedeň. Nová rakúska vláda má totiž v programe aj stop pre dostavbu ďalších dvoch blokov slovenskej atómky Mochovce. Termín na zavážanie paliva tak zostáva neistý. No apríl, ako sa ešte začiatkom roka Slovenské elektrárne dušovali, to nebude.

"Slovenské elektrárne k zavezeniu paliva do reaktora tretieho bloku pristúpia bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti príslušných povolení, čo môže byť už začiatkom leta, najneskôr však na jeseň tohto roka,“ povedal pre denník Pravda hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský. Záleží na ďalšom priebehu povoľovacieho procesu, dodal.

Samotné spúšťanie tretieho bloku sa začne až po zavezení paliva. Ide v podstate umiestnenie prvej palivovej kazety do reaktora. To by malo trvať osem týždňov. Nasledovať má takzvané energetické spúšťanie a skúška turbíny. Vyrábať by mal tretí blok začať desať týždňov po zavezení paliva. Pri veľmi optimistických odhadoch teda najskôr na jeseň tohto roka. Bloky sa dokončujú od roku 2007, atómová elektráreň mala byť spustená v roku 2012. Pôvodný rozpočet hovoril o cene 2,8 miliardy eur. Aktuálne je to 5,7 miliardy eur. Za poslednou zmenou termínu bolo množstvo chýb a nedorobkov, ktoré našiel na stavbe Úrad jadrového dozoru.

Stav dokončenosti ku koncu roka 2019:

  • Tretí blok: 99,3 %
  • Štvrtý blok: 87,1 %

Viedeň na kontrole

Rakúske protijadrové organizácie a aj jednotlivci sú od začiatku účastníkmi správneho konania, potvrdil pre denník Pravda hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský. "V minulosti sa tieto organizácie a jednotlivci voči viacerým rozhodnutiam štátnych orgánov odvolávali, preto je možné predpokladať, že tak urobia opäť,“ hovorí. Slovenské elektrárne podľa Šarišského poskytovali zástupcom štátnych orgánov Rakúska aj tamojším expertom informácie už od začiatku dostavby.

Vlani v lete mali rakúski experti možnosť atómku navštíviť. Osobitný pozorovateľ z Rakúska bol aj na nedávnej misii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, dodáva Šarišský. Uvidí sa teda, či Rakúšanom vysvetlenia stačili.

Bez pochybení

Dostavba je podľa Šarišského na konci. "Ukončili sme všetky naplánované testy v rámci opakovaného náhrevu primárneho okruhu, úspešne vykonali jeho pevnostnú a tesnostnú skúšku,“ hovorí.

Atómová elektráreň má za sebou obe plánované inšpekčné misie medzinárodných inštitúcií. Na dostavbu si posvietili experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (misia Pre-OSART) aj Svetovej asociácie prevádzkovateľov jadrových elektrární (misia WANO). A to ešte v minuloročnom decembri a v januári tohto roka. "Žiadna z misií neidentifikovala žiadne závažné prekážky, ktoré by bránili uvádzaniu elektrárne do prevádzky,“ hovorí Šarišský.

Aj Úrad jadrového dozoru považuje väčšinu podmienok za splnenú. Slovenské elektrárne pracujú ešte na odstránení posledných nedorobkov.

Pri dostavbe Mochoviec je taliansky Enel, ktorý je zároveň momentálne na odchode z elektrární aj zo Slovenska. Podmienkou však je, aby sa najprv dokončili Mochovce. Následne celý podnik preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho, ktorý už teraz riadi elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #dostavba Mochoviec