Mochovce úspešne prešli opakovanou skúškou

Tretí mochovský blok má za sebou opakovaný náhrev. Podľa hovorcu Slovenských elektrární Miroslava Šarišského boli počas neho v decembri a v januári vykonané všetky naplánované testy.

30.01.2020 18:38
debata (7)

Ako dodal, počas náhrevu sa úspešne realizovala pevnostná tlaková skúška primárneho okruhu, tlakové skúšky všetkých parogenerátorov a skúšky záložných dieselových generátorov.

„Preukázali sme, že prevádzkové predpisy sú spracované na veľmi dobrej úrovni a celkovo je skúška predbežne hodnotená ako vyhovujúca,“ uviedol pre agentúru SITA Šarišský s tým, že boli identifikované aj niektoré zistenia, ktoré sa momentálne analyzujú. „Bezpečnosť je pre nás na prvom mieste, dôkladná kontrola kvality, funkčnosti a spoľahlivosti všetkých systémov je nevyhnutnou podmienkou uvádzania bloku do prevádzky,“ dodal.

Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) požiadal o uskutočnenie opakovaného náhrevu tretieho bloku atómovej elektrárne v Mochovciach vo svojom vlaňajšom záverečnom hodnotení jeho horúcej hydroskúšky. Inšpektori úradu sa následne počas decembra a januára náhrevu, pri ktorom bol primárny okruh nahriaty na maximálne 260 °C, priamo zúčastňovali. Počas náhrevu sa odstránili netesnosti armatúr primárneho okruhu identifikované počas jeho tesnostnej tlakovej skúšky.

Pracovníci úradu v predbežnej správe o výsledkoch opakovaného náhrevu tretieho bloku identifikovali znížený izolačný odpor 4 elektrických ohrievačov kompenzátora objemu a zníženú kvalitu vzduchu v hermetickej zóne. Špecialisti Slovenských elektrární podľa úradu v súčasnosti tieto nedostatky analyzujú. „Po predložení spracovaných výsledkov testov, predložení analýzy príčin a nápravných opatrení k zisteným nedostatkom a vyhodnotení takto predložených podkladov vydá ÚJD záverečné hodnotenie opakovaného náhrevu tretieho bloku Mochovce,“ dodáva úrad.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #jadrová energia