Tranzit plynu cez Slovensko medziročne stúpol

Cez Slovensko sa v minulom roku prepravilo viac zemného plynu. Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream prepravil v minulom roku 69 miliárd metrov kubických plynu, čo je o 10 miliárd viac ako rok predtým.

21.01.2020 10:35
debata (1)

„Nadpriemerná vlaňajšia preprava bola okrem stabilného európskeho dopytu spôsobená z časti aj tým, že sa zákazníci snažili pripraviť na prípadné výpadky v tranzite z Ukrajiny,“ zhodnotili prepravu plynu plynári na webovej stránke plynárenského zväzu slovgas.sk.

Z celkovej prepravy 69 miliárd metrov kubických plynu smerovalo do domáceho bodu takmer 5,99 miliárd. „Pokiaľ ide o domácu spotrebu, tá mala, podľa údajov spoločnosti SPP-Distribúcia, celkovú hodnotu 4,841 miliárd metrov kubických,“ dodali plynári.

Väčšina plynu prepraveného cez Slovensko smeruje ďalej na európske trhy, s najväčším objemom prepravy na výstupný bod Baumgarten (Rakúsko). Okrem tradičnej prepravy v smere na západ Eustream prepravoval aj smerom do Maďarska a reverzným tokom na Ukrajinu, kde preprava za rok presiahla 9 miliárd metrov kubických plynu.

Po novom roku sa preprava podľa údajov slovenského prepravcu plynu už drží na relatívne nižších úrovniach. Situáciu na trhu okrem prebytku plynu ovplyvňuje podľa nich aj pomerne teplé počasie, čo zase tlačí cenu komodity nadol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Tranzit