Ako šetriť energie už pri stavbe domu? Zelené strechy fungujú perfektne

Pri dnešných cenách sa väčšina z nás snaží čo najviac skrotiť náklady na energie. Dá sa to dokonca už pri plánovaní stavby domu. Poradíme, na čo myslieť, aby sme získali energeticky čo najúspornejšie obydlie.

27.09.2023 12:00
zelená strecha, dom Foto:
Zelené strechy fungujú perfektne.
debata (1)

Nielen v čase energetickej krízy je potrebné myslieť na úspornosť obydlia už vo fáze jeho plánovania. Pri prevádzke domu totiž tvoria až tretinu každoročných nákladov účty na kúrenie, ohrev teplej vody a na chladenie.

Základom je dobre zaizolovaná stavba. „Na Slovensku aj v Česku sú ľudia zvyknutí robiť si mnoho vecí na stavbe sami. Sú však práce, pri ktorých sa to nevypláca. Jednou z nich je svojpomocná aplikácia izolácie obvodových múrov, strechy alebo podlahy,“ upozorňuje Lukáš Kmenta, country manažér spoločnosti HBS pre Čechy a Slovensko.

Dodáva, že jednou z hlavných charakteristík dobrej izolácie je jej paropriepustnosť, inak para kondenzuje a v týchto miestach postupne vzniká problém.

Za jeden deň hotovo

Možností izolácie je na trhu viacero – od polystyrénu cez minerálnu vatu až po striekanú PUR penu s dlhou životnosťou, ktorou sa dá bežný rodinný dom zaizolovať už za 24 hodín.

Tepelným stratám v zime a prehrievaniu stavby v lete pomáha predchádzať okrem izolácie aj správna orientácia stavby s ohľadom na svetové strany alebo kvalitná tieniaca technika.

Zelené strechy fungujú perfektne

Kombináciu chladenia, kúrenia a výroby teplej vody, prípadne elektriny, prináša zelená strecha s fotovoltikou.

„Zelená strecha priaznivo ovplyvňuje energetickú bilanciu budovy v zime aj v lete, čo dokazujú mnohé štúdie z rôznych klimatických pásiem,“
Branislav Augustín, Sika Slovensko
dom1,pr, nepouzivat Čítajte viac 3 najčastejšie chyby pri rekonštrukcii domu

Skúsenosti zo Švajčiarska, z Nemecka a Rakúska, ktoré sú lídrami v biosolárnych strechách, ukazujú, že kombinácia solárnych panelov a vegetácie funguje. „Pred rokmi sa medzi ľuďmi šírili mýty o tom, že solárny panel za svoju životnosť nevyprodukuje toľko elektriny, ako je potrebné na jeho výrobu a recykláciu.

Našťastie sa tieto názory nezakladajú na pravde – panel vyprodukuje túto energiu za menej ako rok, takže návratnosť investície je veľmi rýchla,“ dodáva Michal Kolimár z PPA Power DS, ktorá spravuje fotovoltické elektrárne.

Pravda o klíme: Zelené strechy
Video
Hosťom relácie je prezident asociácie pre Zelené strechy Branislav Siklienka. / Zdroj: TV Pravda

Návrat k romantike pri ohni

Úsporu prináša aj rekuperácia, ktorá v lete mierne ochladzuje interiér a v zime ho pomáha udržať vykúrený, no zároveň s čerstvým vzduchom bez potreby vetrania. Kým sú dotované ceny elektriny a plynu, dajú sa tieto zdroje využívať na kúrenie.

Riešením však môže byť aj doplnkový zdroj tepla. „Ľudia sa v nových domoch vracajú ku kozubom, kachliam alebo iným zariadeniam na tuhé palivo. Kúrenie suchým drevom alebo ešte energeticky výhodnejšími drevenými briketami prináša nezávislosť od dodávateľov energií, finančnú úsporu a zároveň nezvyšuje uhlíkovú stopu,“ dodáva Peter Zelina zo spoločnosti LES.

Tu však nezabúdajme, že minimálne raz za rok treba dať odborne skontrolovať aj vykurovacie zariadenie na tuhé palivo (kotol, kozub, sporák, pec) vrátane komína.

Kontrolu komína netreba zandebávať

„Lehoty pravidelných kontrol a čistenia upravuje zákon 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi a vyhláška číslo 401/2007 Z. z.

Revízny technik je oboznámený so znením vyhlášky o technických podmienkach a požiadavkách na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivového spotrebiča, elektrotepelného spotrebiča a zariadenia ústredného vykurovania,“ doplnil Pavol Ondruška z PREMIUM Poisťovne.

V prípade škodovej udalosti vás môže prekvapiť požiadavka poisťovne predložiť okrem fotodokumentácie aj revíznu správu ako dôkaz. Deje sa to takmer denne. „Revízna správa zariadenia je dôkaz poisteného, že nezanedbal údržbu a dohliadal na bezpečnosť zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zateplenie #úspora energie