Koniec plynových kotlov. Nemci majú ambiciózne plány s budovami

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval v spore o tzv. vykurovací zákon na vecnú a pokojnú diskusiu. Priznal, že navrhovaná povinná výmena starých vykurovacích systémov je predmetom vnútrokoaličného sporu, v ktorom má podľa neho každá strana "trochu pravdu".

04.06.2023 18:42
scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz počas slávnostného ceremoniálu na oslavu 25. výročia Európskej centrálnej banky vo Frankfurte v Nemecku, v stredu 24. mája 2023.
debata (6)

Cieľ je jasný, klimatická neutralita sa do roku 2045 musí dosiahnuť aj v stavebníctve, zdôraznil v sobotu (3. 6.) kancelár. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Karel Hirman Čítajte viac Šrotovné je späť. Hirman predstavil nápad dávať 2000 eur na výmenu starého auta

Návrh reformy energetického zákona stanovuje, že od začiatku roka 2024 by mali prakticky všetky nové vykurovacie systémy v budovách čerpať 65 % energie z obnoviteľných zdrojov. V praxi by to znamenalo zákaz inštalácie nových kotlov na olej a plyn. Predkladateľ zákona, minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených, tvrdí, že vláda zohľadní sociálne aspekty a transformáciu bude sprevádzať balík finančnej podpory v hodnote niekoľkých miliárd eur.

V rámci trojčlennej koalície proti plánu ostro vystupuje liberálna strana FDP. Pre jej výhrady sa návrh zákona, ktorý už schválil vládny kabinet v Berlíne, zatiaľ nedostal na prerokovanie do Bundestagu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #budovy #kotle