Aktivisti oblepili nálepkami sídla politikov. Pozrite si, čo si tam našli

Environmentálni aktivisti a aktivistky na znak nesúhlasu so zmenami v stavebnom zákone oblepili centrály strán špeciálnymi fóliami s personalizovaným nápisom “Zradcovia prírody”. Reagovali tak na nedávne hlasovanie poslancov strán Sme rodina, Oľano, Hlas, Smer, ĽSNS a Republika.

22.05.2023 12:29
Greenpeace Foto:
debata (14)

Tí v druhom čítaní schválili zmeny, ktoré výrazne ovplyvnia posudzovanie vplyvov na životné prostredie pri nových stavbách, obmedzia možnosti verejnosti a bez odbornej a verejnej diskusie dávajú veľkú moc do rúk developerom.

Akcia aktivistov z organizácie Greenpeace

Environmentálni aktivisti a aktivistky na znak nesúhlasu so zmenami v stavebnom zákone dnes ráno oblepili centrály strán špeciálnymi fóliami s personalizovaným nápisom “Zradcovia prírody”.

Fotogaléria
+7

“Sme rodina zradcov prírody. Hlas zradcov prírody. Obyčajní zradcovia prírody. Smer zradcov prírody.” Tieto personalizované nápisy si našli v pondelok ráno na oknách a dverách centrály strán, ktorých poslanci podporili novelizáciu v stavebnej legislatíve. Aktivistom sa nepáčia zmeny, ktoré poslanci schválili a tak okná a dvere strán oblepili špeciálnymi fóliami s nápismi.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Štátny bonus na tepelné čerpadlo aj 13-tisíc eur, na fotovoltiku 3-tisíc eur. Kde sa hlásiť?

"Námietky aktivistov a verejnosti opakovane zabránili viacerým katastrofálnym poškodeniam prírody a barbarskej výstavbe bezohľadných developerských projektov. Je úplný škandál, že niektorí poslanci prirovnávajú boj verejnosti za ochranu prírody k environmentálnym happeningom. Tí, čo zrádzajú prírodu, sa zaujímajú skôr o blahobyt biznisu ako o zdravé životné prostredie. Hlas verejnosti však nemožno len tak potlačiť, uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. Dodala, že aktivisti žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby tento zákon vetovala.

Greenpeace tvrdí, že navrhované zmeny prinášajú napríklad vysoko centralizovaný, kontrole nepodliehajúci úrad, ktorý bude mať moc nad výstavbou či nemožnosť verejnosti odvolať sa proti škodlivým rozhodnutiam. "Veríme, že prezidentka bude tieto novely vetovať a že ich vráti do parlamentu. Radi by sme verili aj tomu, že poslanci pochopia, že zdravé životné prostredie pre nás všetkých je dôležitejšie ako peniaze a biznis. Tá vlna odporu, ktorá zaznieva zo všetkých strán, je jasným signálom, že ľuďom na prírode záleží a je povinnosťou poslancov tento hlas počúvať,” uzavrela Katarína Juríková

14 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #Greenpeace Slovensko