Tisícky domácností vyhadzujú energiu do vzduchu, bývajú v neobnovených domoch

Staré domy sú veľkým žrútom energie. Nezateplené, poháňané rôznymi neekologickými kotlami, zastaranými tepelnými čerpadlami, s nezafixovanými oknami či dverami. Mnoho ľudí však nemá dostatok financií na ich rekonštrukciu.

24.04.2023 09:00
Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Foto:
Na Slovensku je približne 1 080 000 rodinných domov. Až tretina z nich potrebuje hĺbkovú obnovu a ďalšia tretina aspoň čiastočnú.
debata

Štát podáva pomocnú ruku a pomôže spolufinancovať obnovu rodinného domu, ktorý je starší ako desať rokov.

Na Slovensku je približne 1 080 000 rodinných domov. Až tretina z nich potrebuje hĺbkovú obnovu a ďalšia tretina aspoň čiastočnú.

Európske prostriedky určené na obnovu slovenských rodinných domov sa stali vlajkovou investíciou v Pláne obnovy a odolnosti, v rámci ktorého bude podporených 30-tisíc rodinných domov, informuje organizácia Budovy pre budúcnosť.

Nedávna sa spustila tretia výzva, v rámci ktorej môžu ľudia žiadať o peniaze na obnovu rodinného domu. Prvé dve nevyšli úplne podľa predstáv kvôli náročným podmienkam pre žiadateľov.

Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia ich v novej výzve pozmenilo a prispôsobilo.

Obnova rodinných domov má hlboký ekologický, ale aj finančný charakter. Dotácie štát dostal z plánu obnovy, ktorého hlavná podmienka je, aby jeden dom ušetril na energiách 30 percent.

Toto číslo zistia žiadatelia na základe energetického certifikátu. Ten si musia žiadatelia dať vypracovať sami.

Výška dotácie, ktorú môžu žiadatelia získať, je až 15-tisíc eur, ak však vedia ušetriť až 60 percent energie, tak dostanú bonus vo výške 4-tisíc.

Čiže štát vie financovať po novom až 75 percent obnovy, kým v prvej výzve to bolo len 60 percent.

Podmienky sa zmenili

Na dosiahnutie cieľa dnes stačí, ak žiadateľ zrealizuje aspoň jedno opatrenie, napríklad zateplenie obvodného plášťa, výmenu dverí a okien, zateplenie podlahy alebo stropu (opatrenia zo skupiny A, pozn. red.), vysvetľuje envirorezort.

Administratívna záťaž bola jedna z najviac komplikovaných podmienok pri podávaní žiadostí v prvých dvoch výzvach.

To sa zmenilo. Napríklad záujemcovia o spolufinancovanie nemusia mať trvalé bydlisko v dome, ktorý chcú rekonštruovať.

A nebudú tiež musieť predložiť energetický certifikát budovy a projektové energetické hodnotenie hneď pri vypĺňaní formulára, ale do troch mesiacov od podania žiadosti.

„Stavebné povolenie a ohlásenie drobnej stavby nahradí čestné vyhlásenie žiadateľa, pričom žiadateľ, samozrejme, musí splniť všetky podmienky, ktoré vyplývajú zo stavebného zákona.

Pri podaní žiadosti o finančný príspevok nie je potrebný doklad o bankovom účte, ten sa predkladá až pri podpísanej zmluve,“ uviedlo oddelenie komunikácie ministerstva životného prostredia.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati) je presvedčený, že nové podmienky výrazne zrýchlia posudzovanie žiadostí.

Cieľom je, aby do 30 dní od podania žiadosti dostal každý žiadateľ spätnú väzbu o splnení či nesplnení podmienok.

Na odpoveď, či splnili záujemcovia podmienky, čaká viac ako 2 600 ľudí, doplniť výzvu má niečo vyše 600 ľudí, viac ako 220 žiadateľov nesplnilo podmienky a o splnení podmienok prišlo potvrdenie 285 ľuďom.

V čom majú však prví záujemcovia nevýhodu, je to, že nové podmienky pre nich neplatia. A takisto neplatia ani pre tých, ktorí stále čakajú na odpoveď.

ako ušetriť, šetrenie, prasiatko, sporenie Čítajte viac 20 tipov, ako ušetriť energie v domácnosti. Vyskúšajte ich v malých krokoch, ktoré vy nepocítite, ale peňaženka vám poďakuje

Čo si môžete opraviť?

Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené určité podmienky.

Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 percent oproti stavu pred obnovou.

Súčasťou obnovy musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny opatrení A. A výška opravených výdavkov na skupinu A musí predstavovať minimálne 25 percent celkových výdavkov.

Aké sú opatrenia A? Sú to základné opatrenia, pri ktorých musí záujemca splniť aspoň jedno z nich.

Ide napríklad o zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strešného plášťa bez výmeny strešnej krytiny alebo vrátane jej výmeny, výmena otvorových konštrukcií, ako sú dvere a okná, zateplenie podlahy nevykurovaného podkrovia, zateplenie stropu nevykurovaného suterénu alebo zateplenie podlahy na teréne.

Opatrenia zo skupiny B si môže žiadateľ zvoliť sám a sú dobrovoľné. Musia mať maximálnu výšku opravy do 10 percent celkových výdavkov.

Tieto opatrenia sa delia od B1 až po B5. V nich sa nachádzajú rekonštrukcie spojené s inštaláciou zdroja energie vrátane jeho uvedenia do prevádzky.

Ale aj zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, tieniaca technika či odobranie azbestu.

Lepšie životné prostredie

Hlavnou úlohou obnovy je úspora energií a lepšie čistejšie Slovensko.

Eurostat napríklad uvádza, že až 73 percent energie sa v slovenských domácnostiach v roku 2020 spotrebovalo pri vykurovaní a viac ako 12 percent pri ohreve vody.

Až 300-tisíc domov dnes vykuruje svoje domácností pevnými palivami. SHMÚ tvrdí, že táto forma vykurovania je nezdravá tak pre životné prostredie, ako aj pre samotných ľudí.

Ako prišla energetická kríza, mnoho domácností sa zľaklo vysokých cien a prešlo na lacnejšie alternatívy, ako napríklad drevo. To však tiež nabralo na hodnote, a teda sa ľudia snažili vynájsť.

Často volili varianty nie dobre vyschnutého dreva. Richard Panksi, analytik Budovy pre budúcnosť v podcaste denníka Pravda uviedol, že takéto drevo veľmi škodí zdraviu.

K tomu dodal, že domácností pri pevných palivách málokedy zvolia uhlie a skôr sú lační za drevom.

Panksi tiež uviedol, že práve tých 300-tisíc domov vlastnia domácnosti, ktoré sú nízkopríjmové a často nemajú financie na obnovu.

Ak by však chceli riešiť úsporu energií, nemali by začínať výmenou kotla, ale začať s tým, aby im teplo neuletelo do vzduchu. To je napríklad zateplenie, výmena okien alebo dverí.

Ministerstvo životného prostredia sa rozhodlo poskytovať dotácie na zateplenie rodinného domu. Efektívnejším využívaním energií ušetria domácností peniaze vo svojich peňaženkách a ušetria aj prírodu.

S dotáciou na zateplenie vedia záujemcovia ušetriť 75 percent nákladov na renováciu. Na Slovensku je znečisteniu ovzdušia vystavených veľa obyvateľov aj pre nevhodný spôsob využívania energie.

„Často ideme po dedine a vidíme stav ovzdušia oveľa horší ako niekde pri fabrike,“ opísal situáciu Panksi.

Pri obnove tak domácnosti vedia ušetriť na nákladoch na energie. Znížia tiež energetickú náročnosť domova, zároveň nebude dochádzať k veľkým únikom tepla a znížia sa emisie CO2, čím sa prispeje k lepšej budúcnosti krajiny.

Zateplenie je totiž dokázateľne finančne najefektívnejší spôsob, ako znížiť pri rodinnom dome účet za energie, a navyše zvýšiť tepelnú pohodu v zime aj v lete.

Alexander Prizemin, marketingový manažér pre značky Isover, Rigips a Weber, však hovorí, že ak bude podmienkou len jedno opatrenie zo skupiny A, hrozí, že ľudia sa zamerajú len na výmenu energetických zdrojov bez toho, aby reálne znížili spotrebu.

Účelom programu Obnov dom však nie je vynovenie technológií vykurovania domov, ale čo najväčšie reálne zníženie spotreby energií.

„Výmena energetického zdroja za novší síce sčasti redukuje energetickú spotrebu, ale výrazne vyšší efekt by sa dosiahol zateplením a novým zdrojom, ktorý by potreboval oveľa nižší výkon. Pri tejto zmene hrozí, že za rovnaký objem financií z plánu obnovy dosiahneme výrazne menšiu redukciu spotreby energií a emisií CO2,“ vysvetľuje Prizemin.

Aké podmienky musí spĺňať dom

  • Dom sa musí nachádzať na území Slovenskej republiky a evidovať sa ako rodinný dom (nesmú to byť chaty, pivnice, záhradné domčeky).
  • Dom musí mať najmenej 10 rokov.
  • Dom musí slúžiť na bývanie. Viac ako 10 percent domu nesmie slúžiť na hospodársku činnosť.
  • Dom musí usporiť aspoň 30 percent primárnej energie oproti stavu pred obnovou.

Kto môže požiadať o dotáciu?

  • Dotáciu môže získať fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony a má trvalý pobyt na Slovensku.
  • Musí byť občanom Európskej únie.
  • Musí byť vlastníkom alebo spoluvlastníkom rodinného domu, ktorý by mal podliehať rekonštrukcii.
  • Žiadateľ nemôže byť odsúdený za špecifické trestné činy finančného charakteru.
  • Žiadateľ nemôže mať dlhy na sociálnom a zdravotnom poistení a na daniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #vyhadzovanie energie do vzduchu