Máte v garáži nevyužité veci? Ponúknite ich druhým a zarábajte, umožní to nová služba

Privyrobiť si a ešte k tomu pomôcť aj planéte. Na Slovensku odštartovala v lete nová služba Shareo. Jej názov je odvodený od anglického výrazu share, teda zdieľať.

17.02.2023 05:00
Shareo, Boris Lacika, Foto: ,
Zakladateľ služby Shareo Boris Lacika
debata (4)

Vďaka novinke môžete s druhými ľuďmi zdieľať hnuteľné veci, ktoré vám často len tak ležia nevyužité v pivnici či garáži. Štatistiky ukazujú, že až 80 percent predmetov v domácnosti sa používa menej ako raz za mesiac.

Či už je to vŕtačka, detská cestovná postieľka či záhradnícke náradie. Fantázii sa medze nekladú a ľudia môžu na stránke ponúkať čokoľvek, čo uznajú za vhodné. Zjednodušene ide o požičovňu, akú poznáme bežne z ulíc miest a obcí. Rozdiel je v tom, že si veci nevyberáte v kamenných požičovniach, ale v on-line priestore. Aj vďaka tomu tam viete nájsť omnoho širšiu paletu ponuky.

Fuergy Vladimír Miškovský Čítajte viac Nový slovenský vynález, ktorý šetrí elektrinu. Zarobil aj Soták a ponúkajú ho ďalším

Je to služba, na ktorej získa každý. Nielen prenajímateľ, ale aj nájomca. Ten ušetrí vďaka tomu, že si novú vec v obchode nekúpi, ale si ju len na určité obdobie požičia.

„Túto myšlienku som mal v hlave už niekoľko rokov. Je to niečo nové, čo na Slovensku doteraz chýbalo. Nakoniec som nabral odvahu a službu som spustil,“ opisuje začiatky služby Shareo na Slovensku jej zakladateľ Boris Lacika. Shareo funguje na Slovensku od leta a za ten čas prilákalo stovky registrovaných užívateľov. Paleta ponuky na prenájom sa pomaly rozrastá a už teraz je v on-line požičovni možné nájsť viac ako 3000 vecí.

„Ľudia to objavujú a pomaly zisťujú, ako to funguje a či tomu môžu veriť. Je to niečo nové, čo v takomto rozsahu a s takýmto systémom na Slovensku nebolo,“ dodáva. Vo svete takéto služby bežne fungujú, ale ľudia na Slovensku sa s takouto formou služby začínajú len zoznamovať. Shareo je podľa neho o tom, že všetko, čo sa dá v obchodoch kúpiť, sa dá aj prenajať. „Jedna vec môže byť pre niekoho banalita, ale pre druhého užitočná a môže sa prenajať,“ hovorí o možnostiach prenajímateľov.

On-line požičovňa Shareo

Základný proces je ten, že prenajímateľ by mal mať záujem niečo prenajať. Musí urobiť prvý krok a zverejniť inzerát. V ňom si nastaví cenu, prípadne kauciu a dodatočné podmienky prenájmu. Dôležitý je tiež opis produktu, aby prípadný nájomca vedel podrobne, čo si ide prenajať.

zväčšiť „Celé Shareo je postavené na tom, že je to čo... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Shareo, Boris Lacika, „Celé Shareo je postavené na tom, že je to čo najjednoduchšie urobené pre obe strany,“ opisuje službu Boris Lacika.

Potom je tu nájomca, ktorý má záujem si nejakú vec prenajať. Prvý krok je registrácia. Vyplní svoje základné osobné údaje. Vyhľadá si produkt a zvolí si termín, na ktorý si chce vec prenajať. Systém mu presne napočíta cenu a prepojí ho s objednávkou priamo na prenajímateľa. Prenajímateľ sa neskôr rozhodne, či objednávku schváli, alebo zamietne, ak mu dátum nevyhovuje. Ak objednávku schváli, v druhom kroku nájomca zaplatí najskôr dva až tri dni pred prenájmom celú sumu nájmu. Dopredu to zaplatí kartou. Je v tom zahrnutá aj prípadná kaucia, ktorú si prenajímateľ určuje, a tá sa po skončení nájmu automaticky vráti nájomcovi. Prenajímateľovi na účet príde zisk z prenájmu. Zo zisku ide 15 percent za sprostredkovanie pre službu Shareo.

„Celé Shareo je postavené na tom, že je to čo najjednoduchšie urobené pre obe strany,“ opisuje službu Boris Lacika. Keď prenajímateľ schváli žiadosť o nájom a nájomca zaplatí, automaticky medzi nimi vzniká nájomná zmluva, ktorá je presne opísaná v obchodných podmienkach.

Potom si už jednoducho nájomca príde po vec na vopred dohodnuté miesto a čas. Pri odovzdaní prenajímateľ skontroluje a potvrdí identitu nájomcu podľa dokladu totožnosti. Druhý krok je, že nájomca opíše do aplikácie stav predmetu, ktorý preberá. Posledný krok je potvrdenie stavu prenajímanej veci od majiteľa. Odovzdanie trvá maximálne dve minúty. Nakoniec príde obom stranám na mail protokol o odovzdaní.

Pri vrátení sú tam dva kroky. Prenajímateľ si svoj produkt skontroluje, potvrdí, že je v poriadku a nájomca potvrdí tento stav. Znovu obaja dostanú protokol o vrátení. Automaticky obe strany dostanú faktúru vystavenú prenajímateľom na nájomcu. Ak by prišlo napríklad k nejakému poškodeniu veci nájomcom, priamo v procese vrátenia vie prenajímateľ strhnúť z kaucie túto sumu za poškodenie. Shareo je len medzičlánok, ktorý im umožní zrealizovať túto službu v celom procese prenájmu.

Ponuka sa rýchlo rozrastá

Shareo je na trhu len prvý polrok. Cieľom je rozrásť sa postupne na celé Slovensko. Okrem fyzických osôb sa chce zakladateľ Sharea zamerať aj na firmy. Tie majú často veci, ktoré im cez víkend ležia na skladoch, úplne nevyužité. Práve vtedy by im mohli zarábať. „Snažíme sa nadviazať spoluprácu aj s požičovňami. Ten sortiment, ktorý majú v kamenných prevádzkach, tak často nemajú v ponuke aj na internete. Chceme ich sortiment dostať aj k nám na stránku a tam ho zverejniť,“ vysvetľuje. Dobrou správou je podľa neho to, že tieto veci z kamenných požičovní prenajímatelia ponúkajú na Shareo s rovnakou cenou, akú majú v požičovni. Ceny tak nezvyšujú.

zväčšiť Jedna vec môže byť pre niekoho banalita, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
Garáž Jedna vec môže byť pre niekoho banalita, ale pre druhého užitočná a môže sa prenajať.

Najviac si ľudia na Shareo prenajímajú stavebné náradie či športové potreby. Ak si chcete vyskúšať nejaký šport, nekúpite si hneď za niekoľko stoviek eur nový výstroj, ale si h môžete len za zlomok ceny na deň požičať. Šport si tak viete vyskúšať bez toho, aby ste do toho veľa investovali. Ak vás zaujme, neskôr môžete investovať aj do novej výbavy. Podobné to je napríklad aj so stavebným náradím či s nástrojmi. Požičiate si zváračku, tepovač či brúsku bez toho, aby ste museli vynaložiť veľkú sumu na kúpu nového náradia.

„Pribudli nám tam najnovšie aj veľké bagre, pribudnú nám tam aj inventáre na zábavu. Napríklad párty stany na oslavy,“ vysvetľuje zakladateľ služby. Ako ďalej opisuje, tak v ponuke majú aj chuťovky, ktoré iné požičovne často nemajú, lebo sa im do ponuky nezmestia alebo sa im to neoplatí kúpiť na prenájom. Spomína napríklad tandemové bicykle. V ponuke by mali čoskoro pribudnúť tiež umelé ľadové plochy či roller disco plochy aj s korčuľami na prenájom.

Zdieľaná ekonomika

V postmateria­listickom svete sa čoraz väčší dôraz kladie a zrejme aj bude klásť na to, aby sa nové veci nenakupovali a nezhromažďovali, ale ak bude treba, požičajú sa. Tento trend je súčasťou takzvanej zdieľanej ekonomiky. Založená je na efektívnejšom využívaní majetku. Namiesto firiem tak tovary poskytujú priamo ľudia a domácnosti. Existujúce zdroje sa požičiavajú medzi ľuďmi, z čoho profitujú obe strany, prenajímateľ aj nájomca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #internet #online #požičovňa #veci #Shareo