Národný futbalový štadión funguje takmer stopercentne na obnoviteľné zdroje energie

Komplex Národného futbalového štadióna a administratívnej budovy Tower 5 predstavujú špičku z hľadiska energetickej efektivity a využívania ekologických foriem výroby energií. Vlani tam dosiahla energia vyrobená z obnoviteľných zdrojov až 83 percentný podiel z celkovej spotrebovanej energie.

11.01.2023 14:43
Národný futbalový štadión, Tehelné pole Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata (2)

Spoločnosť Slovenské elektrárne v komplexe prevádzkuje unikátne energetické centrum s technológiou tepelných čerpadiel na báze voda/voda.

„Očakávali sme podiel 50 až 60 percent. Číslo 80 percent je aj pre nás prekvapením a zároveň satisfakciou za to, že pri výstavbe sme sa nezľakli nových technológií a celý štadión sme vybudovali ako moderné a technologicky absolútne špičkové dielo“, povedal predseda predstavenstva NFŠ, a.s. Pavel Komorník a dodal, že energetická efektivita a veľké úspory z nej plynúce, neboli pri budovaní Národného futbalového štadióna také aktuálne ako dnes. „O to viac nás takéto výsledky dnes tešia“, dodal Komorník.

Kým mnohé športové štadióny a haly čelia vážnym energetickým hrozbám a bez dotácií nebudú vedieť fungovať, Národný futbalový štadión určite nezhasne. Len minulý rok napríklad v porovnaní s trhom šetril pri výrobe tepla takmer 40 eur za MWh a pri výrobe chladu viac ako 150 eur za MWh.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión