Viedeň sa kvôli začleneniu jadra a plynu medzi zelené investície obrátila na súd EÚ

Kvôli dočasnému zaradeniu jadra a plynu medzi takzvané zelené investície podalo Rakúsko žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Oznámila to dnes ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová. K rakúskej žalobe sa chce pripojiť aj Luxembursko.

07.10.2022 14:42
Energetika / Plošina / Plyn / Foto: ,
Ilustračné foto: Pohľad na plošinu na ťažbu a spracovanie plynu Sleipner A neďaleko nórskeho mesta Stavanger
debata (3)

Počas rozdeľovania energetických zdrojov Európska komisia (EK) označila zemný plyn a jadrovú energiu za udržateľné zdroje. Týmto rozdelením chcela dať najavo, ktoré investície do budúcnosti platia ako šetrné ku klíme. Takzvaná taxonómia by mala motivovať investorov k podpore zdrojov, ktorými chce mnoho štátov nahrádzať uhlie či ropu. EÚ si stanovila za cieľ dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Rakúsko 75 percent elektrickej energie vyrába z obnoviteľných zdrojov, hlavne v bežných a prečerpávacích vodných elektrárňach. Dlhodobo patrí k odporcom jadrovej energetiky.

Fakt, že Európska komisia plyn a jadro zaradila medzi zelené investície, Gewesslerová už vo februári označila za „greenwashing“, teda šírenie dezinformácií o ekologickej prospešnosti daných technológií. Komisiu obvinila, že „plní predovšetkým želanie jadrovej lobby“.

Vo svojej žalobe sa Rakúsko odvoláva na posudok medzinárodných expertov, podľa ktorých energia z jadra nie je udržateľný zdroj. Šanca, že Rakúsko s týmto argumentom na úniovom súde uspeje, ale právnici nevidia ako príliš vysoké. Podľa Viedne tiež nemá Európska komisia právomoci robiť až také ďalekosiahle politické rozhodnutia a členské štáty mali príliš málo času na to, aby sa o záležitosti poradili.

Dočasné zaradenie plynu a jadra medzi takzvané zelené investície v júli schválil Európsky parlament.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plyn #atómová energia #zelené investície