Ďalší krok k energetickej nezávislosti. Budúcnosť sa farbí do zelenej

Skupina MOL v spolupráci s Plug Power Inc., globálnym dodávateľom technológií pre zelený vodík na kľúč, plánuje výstavbu jednej z najväčších fabrík na produkciu zeleného vodíka v Európe. Výrobný podnik bude súčasťou rafinérie Danube Skupiny MOL v Százhalombatte v Maďarsku. Zelený vodík by mal znížiť uhlíkovú stopu prevádzky a v dlhodobom horizonte tiež by mal umožniť mobilitu bez emisií.

27.04.2022 15:19
Green hydrogen MOL Foto:
MOL začína s výrobou zeleného vodíka
debata (9)

Využitím elektrolytickej jednotky s kapacitou 10 megawattov (MW) od spoločnosti Plug Power, do ktorej Skupina MOL investuje 22 miliónov EUR, sa zabezpečí ročná produkcia približne 1600 ton čistého, uhlíkovo neutrálneho, zeleného vodíka. Nahradením aktuálne využívaného procesu výroby vodíka zo zemného plynu novým zariadením sa ušetrí viac ako 25 000 ton emisií oxidu uhličitého, informuje spoločnosť MOL. Výroba vodíka dnes podľa spoločnosti predstavuje šestinu celkového objemu emisií oxidu uhličitého Skupiny MOL. Investície do zeleného vodíka by preto mali podporiť naplnenie jej cieľa – dosiahnuť uhlíkovú neutralitu – a prispejú k energetickej nezávislosti regiónu, tvrdí MOL.

Video
Pravda o klíme: 1. časť novej relácie, hosťom je olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z.

Ako informuje skupina MOL, má v pláne po uvedení do prevádzky v roku 2023 začať využívať zelený vodík v jej rafinérii Danube na výrobu palív v rámci vlastného vodíkového systému. Vodík bude začlenený do molekúl palív MOL a zníži uhlíkovú stopu výrobnej technológie ako aj finálneho produktu.

rusko plyn Gas LNG Čítajte viac Plyn prúdi na Slovensko ďalej. Ťah Gazpromu vystrelil jeho ceny skoro o štvrtinu

„Sme presvedčení, že vodík je jedným z najdôležitejších zdrojov energie aktuálnej energetickej transformácie a bude aj zásadným faktorom v novom uhlíkovo neutrálnom energetickom systéme. Nová technológia nám umožňuje zavedenie výroby zeleného vodíka v Százhalombatte, vďaka čomu sa Skupina MOL stane jedným z najdôležitejších aktérov v udržateľnom energetickom hospodárstve v regióne,“ hovorí Gabriel Szabó, výkonný viceprezident Skupiny MOL pre Downstream.

„Zelený vodík rieši dve zásadné výzvy, ktorým ľudstvo čelí: klimatickú zmenu a energetickú nezávislosť,“ tvrdí Andy Marsh, CEO spoločnosti Plug. „Podpora trendu vnášať zelený vodík do odvetví s tradičným priemyselným vodíkom pritom nemá žiadne limity. Sme radi, že môžeme poskytnúť našu najmodernejšiu technológiu elektrolytickej jednotky rafinérii Danube Skupiny MOL a umožniť tak Skupine spraviť veľký krok vpred v riešení tejto problematiky v regióne,“ dodal.

Pri výrobe zeleného vodíka nevznikajú žiadne emisie skleníkových plynov, hovorí spoločnosť. Zariadenie spoločnosti Plug využíva elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov na rozštiepenie vody na kyslík a plynný vodík prostredníctvom procesu elektrolýzy, opisuje spoločnosť. Ďalej dodáva, že pri tomto procese nevznikajú žiadne vedľajšie produkty s negatívnym dopadom na životné prostredie. Pri výrobe jednej tony vodíka pomocou zariadenia vzniká tiež osem až deväť ton čistého kyslíka, čím sa ušetrí spotreba takmer 10-tisíc ton zemného plynu. Elektrolyzéry spoločnosti Plug sa využívajú vo výrobných zariadeniach vyžadujúcich vysokú spoľahlivosť už bezmála 50 rokov. Sú to modulárne, nastaviteľné generátory vodíka optimalizované pre výrobu čistého vodíka, tvrdí MOL.

Spoločnosť Plug stojí za prvým a najkomplexnejším Ekosystémom pre zelený vodík. Umožňuje tak jednoduché zavedenie zeleného vodíka v spoločnostiach, ktoré sú pripravené zlepšiť efektivitu a udržateľnosť ich prevádzky. Nezávislá sieť produkcie zeleného vodíka spoločnosti Plug má cieľ pokryť 70 distribučných bodov do konca roka 2022 a ďalej pokračovať v napĺňaní cieľa vytvoriť sieť 500 distribučných bodov produkcie zeleného vodíka v Severnej Amerike do roka 2025 a 1000 distribučných bodov v globálnom rozsahu do roku 2028.

Výroba zeleného vodíka je integrálnou súčasťou aktualizovanej stratégie Skupiny MOL SHAPE TOMORROW, ktorá sa zameriava na udržateľnosť a je v súlade s Európskym ekologickým dohovorom. V rámci stratégie Skupina plánuje investovať spolu 1 miliardu eur do vývoja technológií s nízkymi alebo nulovými emisiami do roku 2025. Skupina MOL zníži uhlíkovú stopu svojich prevádzok o 30 percent do roku 2030 a investuje 50 percent kapitálových výdavkov na udržateľné projekty. Skupina MOL má cieľ stať sa čistým nulovým producentom emisií CO2 do roku 2050.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #budúcnosť #MOL #vodík #zelená energie