Deň Zeme: Naučme sa žiť čistejšie

Uplynulo už 52 rokov odvtedy, čo americkí ekológovia a vedci vyzvali ľudí na celom svete, aby neboli ľahostajní k planéte, na ktorej žijeme, a ochraňovali ju.

19.04.2022 21:44
deň zeme, recyklácia, triedený odpad, separovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po zhliadnutí fotografických a telegrafických snímok z kozmu použili možno trochu vzletné slová, no, bohužiaľ, nemýlili sa. Dnes je ochrana životného prostredia jednou z celosvetovo najvážnejších tém a nepatrí jej len 22. apríl – Deň Zeme. Prudký rozvoj priemyslu a rôznych technológií priniesol neblahú daň v podobe výrazne zhoršenej klímy, vyrúbaných lesov, množstva odpadu, znečistenej vody a ďalších negatív. Pridlho sme si hoveli v pohodlnom svete bez ohľadu na to, čo spôsobujeme prírode.

Dnes už zrejme nikto nepochybuje o tom, že naša planéta potrebuje pomoc a ľudstvo zo svojej zóny nevšímavosti musí ustúpiť. Či už v podobe ekologickejších spôsobov výroby, spracúvania odpadov, ochrany vodných zdrojov vo fabrikách a firmách, alebo v domácnostiach. Každý môže prispieť k tomu, aby sme žili v zdravšom svete.

recyklovanie, recyklácia, zálohovanie, obchod, výkup fliaš, Čítajte viac Plastová revolúcia po mesiaci: Ľudia vrátili 70-tisíc záloh a počet každým dňom rastie

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo tento rok za Rok čistého Slovenska. Podľa ministra Jána Budaja sa všetci musíme chytiť práce a vyčistiť svoju krajinu. Mnohé samosprávy, aktivisti, turisti, ekológovia a ďalší nadšenci tak robia už dávno. Okrem čistenia prírody od voľne pohodených odpadkov sa projekt zameria aj na odstraňovanie nelegálnych skládok , ktorých máme viac ako dosť. Pri triedení domáceho odpadu síce začíname meniť zvyklosti, no podľa analytikov sa nemáme čím chváliť, pokiaľ ide o produkovanie komunálneho odpadu. Do odpadových nádob ho vyhadzujeme čoraz viac. Kým v roku 2020 ho vyprodukoval jeden obyvateľ Slovenska približne 433 kilogramov ročne, v roku 2035 to má byť odhadom až 580 kilogramov. V Trnavskom kraji sa k tomuto číslu priblížili už v roku 2019 vytvorením 573 kilogramov odpadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň Zeme