Sme milionári, ktorí nemajú čo do úst, vyhlásil Budaj. Energeticky stav domov je v hroznom stave

Sme milionári v Európe, ktorí nemajú čo do úst. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) týmito slovami ilustroval stav, v ktorom sa na Slovensku nachádzame. Na jednej strane je tu množstvo Slovákov, ktorí majú vo vlastníctve veľké domy. Tie sú často nedostatočne zateplené, a preto zhltnú výdavky na bývanie značnú časť rodinného rozpočtu.

04.04.2022 17:24
Budaj Foto: ,
debata (13)

Slovenské domácnosti dávajú v priemere za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá až 27 percent z celkových výdavkov, ukazujú údaje zo Štatistického úradu. Na bývanie a jedlo ide na Slovensku najväčšia porcia výdavkov. Tvoria takmer polovicu celkových výdavkov.

Šéf envirorezortu Budaj: Dnes sme energeticky chudobní všetci

Video

Aj preto slovenské domácnosti veľmi citlivo reagujú na zdražovanie energií „Kľúčové preto bude zvyšovať energetickú efektívnosť, v tom sme na tom veľmi zle,“ zhodnotil šéf envirorezortu na konferencii Energeticky nezávislé Slovensko.

Michal Simecka Dominik Jursa Čítajte viac Europoslanec Šimečka o plyne za ruble: Putin je zúfalý, tak začal vydierať. Nesmieme mu ustúpiť

Závislosť od Ruska znížia aj dobre zateplené budovy

Práve zvyšovanie energetickej efektívnosti napríklad formou zatepľovania budov, dekarbonizácia priemyslu či podpora obnoviteľných zdrojov energie nám pomôžu ľahšie sa zbaviť závislosti od ruského plynu či ropy. Už tento rok by sa napríklad mala spustiť masívna obnova rodinných domov po celom Slovensku. Plán obnovy počíta so zateplením 30-tisíc domov za 560 miliónov.

Výkonný riaditeľ Priatelia Zeme CEPA Juraj Zamkovský v tejto súvislosti upozorňuje, že mať národný plán na znižovanie emisií nestačí a potrebné je nasmerovať národný cieľ aj do regiónov, ktoré nemajú žiadnu dekarbonizačnú politiku, teda jasný plán, ako znižovať emisie. No chýbajú metodiky, kapacity či dotácie na dekarbonizáciu v regiónoch. Na príklade regiónu s názvom Malohont v blízkosti Rimavskej Soboty ilustruje, že ak by sme mali komplexnú obnovu budov, tak by stačilo len veľmi málo energie na ich vykurovanie. Stačila by napríklad len biomasa či slnečná energia.

„Až 13 miliónov ročne z Malohontu ide preč na energie, to je 600 eur na obyvateľa za rok,“ upozorňuje Zamkovský s tým, že cez nedostatočne zateplené budovy nám z ekonomiky odchádza do zahraničia množstvo finančných zdrojov. Problémom je podľa neho aj znižovanie emisií v doprave, kde ideme na Slovensku úplne opačným smerom. „Prepravný výkon prímestskej autobusovej dopravy klesá a počet osobných automobilov na Slovensku rastie,“ tvrdí Zamkovský a upozorňuje, že je to proti klimatickým cieľom. „Stojíme tak pred otázkou, kto bude dekarbonizovať regióny,“ dodáva.

S jadrom sa počíta

Ďalším nástrojom, ako sa zbaviť našej závislosti od ruského plynu či ropy, je podpora obnoviteľných zdrojov energií. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) povedal, že priestor na využívanie obnoviteľných zdrojov energie je obrovský a stojíme len na začiatku. V tejto súvislosti spresnil, že jadrová energia a plyn nie sú obnoviteľnými zdrojmi. „Jadro je udržateľný a nízkoemisný zdroj energie, ktorý sa momentálne podieľa na 55 percentách výroby elektrickej energie,“ povedal Galek s tým, že sa s touto formou energie sa na Slovensku počíta aj do budúcnosti. Tento rok by sa mal napríklad otvoriť tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce a štvrtý blok bude spustený v najbližších rokoch.

Snahu zvýšiť energetickú bezpečnosť Slovenska a diverzifikovať zdroje energií podporila aj dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy a expremiérka Iveta Radičová. V tejto súvislosti je podľa nej potrebné urobiť tri veci. Prvou je obmedzovanie spotreby, znižovanie energetickej náročnosti v priemysle, v domácnostiach, ale aj v službách. V neposlednom rade treba začať používať nové technológie, ktoré umožnia energiu efektívnejšie využívať. Vláda by mala podľa nej aj lepšie kompenzovať súčasný extrémny rast cien, ktorý ľudia pociťujú aj na účtoch za energie. Podľa nej by vláda mala urobiť tri veci, a to je plošné daňové opatrenie, cielená pomoc pre najchudobnejších a zastropovanie cien potravín. „Bez toho by sa nemala vláda pozrieť občanom do očí,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #domy #obnoviteľné zdroje #Ján Budaj