Zálohovanie beží na plné obrátky. Záujem oň má 95 percent ľudí

Na Slovensku je od 1. januára povinnosť zálohovať všetky jednorazové plastové fľaše a plechovky od nápojov. Podľa výskumu Nielsen Atmosphere Slovakia túto novinku zaregistrovalo 97 % Slovákov aktívnych na internete. Využívať túto možnosť plánuje 95 % opýtaných.

29.03.2022 16:37
reportaz zalohovanie 6 Foto:
Zálohovanie PET fliaš.
debata (4)

O tom, že je na Slovensku nová možnosť vracania jednorazových plastových fliaš a plechoviek od nápojov, vedia takmer všetci internetoví Slováci (97 %). O niečo častejšie o tom nevedia ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním bez maturity (5 %).

Možnosť vrátenia fľaše alebo plechovky je na ich obale označené znakom „Z“ alebo textom „ZÁLOHOVANÉ“. Tohto označenia si všíma 85 % Slovákov, ale iba 27 % si takto balené nápoje aj zámerne kupuje – o niečo častejšie muži (30 %) ako ženy (25 %) a taktiež mladšie vekové skupiny. 24 % respondentov uviedlo, že si niekedy označenia všimnú, ale nevyberajú si podľa toho, čo nakúpia. 23 % si označenie dokonca všíma zámerne, ale napriek tomu táto informácia pri vyberaní nápoja nehrá žiadnu úlohu. 10 % úmyselne kupuje fľaše alebo plechovky, ktoré ešte nie sú zálohované, a 15 % si označenie zálohovania vôbec nevšíma.

VIDEO: Pozrite si, ako prebieha recyklácia v závode v Banskej Bystrici

Video
LUCIA MORVAI Čítajte rozhovor Zastupuje Správcu zálohového systému: Rýchlo sa na 15 centov za fľašu dá zvyknúť, je to slušná motivácia

Vrátenie zálohovaných obalov od nápojov plánuje 95 % internetových Slovákov. 80 % respondentov uviedlo, že určite áno, 15 % potom zvolilo možnosť „skôr áno“.

A ako zálohovanie plastových fliaš a plechoviek ovplyvní doterajšie nákupné zvyky Slovákov? 69 % svoje návyky pri nakupovaní nápojov meniť nijak neplánuje a budú nakupovať rovnako ako pred začiatkom zálohovania. Častejšie tak odpovedali ženy (73%) než muži (65 %). 24 % bude nakupovať menej nápojov v plastových fľašiach a plechovkách a 2 % naopak viacej.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #zálohovanie #vratné obaly