Rossi Biofuel a Skupina MOL vybudovali v maďarskom Komárome závod na výrobu komponentov bionafty

Rossi Biofuel a Skupina MOL vybudovali v maďarskom Komárome závod na výrobu komponentov bionafty. Touto investíciou spoločnosti uviedli na trh v Európe technológiu, ktorá môže zvýšiť úspory skleníkových plynov o viac ako 85 %. Kapacita závodu je 50 000 ton bionafty ročne.

11.03.2022 15:47
Rossi Biofuel a Skupina MOL vybudovali v... Foto:
Rossi Biofuel a Skupina MOL vybudovali v Komárome unikátny závod na výrobu komponentov bionafty.
debata

Ako prvý v Európe využíva technológiu RepCat, ktorá umožňuje spracovať mastné odpady rôzneho druhu a pôvodu, ako sú napríklad použité kuchynské oleje, odpadové tuky, živočíšne tuky alebo zvyšky z výroby rastlinných olejov.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

„Zavádzame v Európe jedinečnú technológiu, ktorá nám umožňuje vyrábať biopalivo z takmer všetkých druhov tukov. Je to obrovský úspech pre nás všetkých, pretože obehové hospodárstvo je jedným zo základných pilierov aktualizovanej stratégie Skupiny MOL. Transformácia energetiky je dlhý a zložitý proces, ale táto investícia jasne ukazuje, že konvenčné palivá sa dajú správnou technológiou a využitím odpadu zameniť za ekologickejšie," povedal zástupca generálneho riaditeľa Skupiny MOL Oszkár Világi.

Výstavba s investíciami do brownfieldu na úrovni 45 miliónov eur sa začala v júni 2020. Vybudovaním závodu sa Skupina MOL a skupina Envien, ktoré sú 25 %, respektíve 75 % vlastníkmi spoločnosti, snažia reagovať na požiadavky zákazníkov aj legislatívy. Cieľom spoločnosť Rossi Biofuel je spĺňať predpisy Európskej únie o obnoviteľných palivách v doprave. Produkt Rossi Biofuel sa používa ako biokomponent pri výrobe nafty v rafinériách Duna v Maďarsku a Slovnaft v Bratislave.

tankovanie rajka Čítajte viac Za plnú nádrž sa dá za hranicami ušetriť aj 20 eur. Ceny benzínu a nafty pokračujú v spanilej jazde (+ grafy)

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská, petrochemická a maloobchodná spoločnosť so sídlom v Budapešti. Prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2 000 čerpacích staníc v 9 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Spoločnosť Rossi Biofuel Zrt. je súčasťou skupiny Envien Group, ktorá zohráva kľúčovú rolu pri výrobe bionafty v regióne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft