Napime sa bez obalu! Novú marcovú výzvu spúšťa SAŽP

Slovenskí spotrebitelia obľubujú pestré druhy nápojov. Nápojové obaly, takisto ako aj rozličné poháriky, slamky či miešadlá. Tie však majú životnosť iba niekoľko minút, dokonca sekúnd, a stávajú sa odpadom. Problémom je ešte stále slabá dostupnosť nápojov vo vratných obaloch, ale aj naša pohodlnosť. Tejto téme sa podrobnejšie venuje aktuálna marcová výzva zo vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom, ktorú počas prebiehajúceho školského roka iniciuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

01.03.2022 16:31
recyklácia, zálohovanie, PET fľaša, plast Foto:
Ilustračné foto.
debata

Piť musíme všetci, bez vody človek prežije iba pár dní. Ale potrebujeme k pitiu rôzne jednorazové poháre, plastové fľaše či slamky? Plastová fľaša vyrobená z PET (polyetylénte­reftalát) bola patentovaná v roku 1973. Vynašiel ju Američan Christopher Wyeth. Odvtedy sa PET fľaše tešia veľkej obľube, každú minútu sa ich na svete predá asi milión. Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov, hovorí SAŽP.

Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Od 1. januára toho roka, je u nás spustený systém zálohovania PET fliaš a plechoviek. Čo by malo výrazne znížiť množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov v prírode. Je to spôsob, ako dosiahnuť vyššiu mieru ich vytriedenia. Tak, ako v prípade ostatných obalov, aj v prípade tých nápojových platí, že recyklácia nie je ideálnym a jediným riešením. Tým najdôležitejším ako tvrdí SAŽP je predchádzať ich vzniku a o dôsledkoch uvažovať už pred samotnou kúpou nápoja.

recyklácia, taška, plast, PET fľaša Čítajte viac Tašky na prázdne fľašky

Ďalším významným míľnikom podľa SAŽP pre Slovensko je aj vydanie smernice EÚ č. 2019/904, ktorej cieľom je predchádzať vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie. V praxi smernica od roku 2021 zakazuje predaj vybraných jednorazových plastových výrobkov: tyčiniek do uší, tanierov, príborov, slamiek, paličiek určených na pripevnenie a podopieranie balónov, miešadiel na nápoje a obalov vyrobených z expandovaného polystyrénu, ako sú poháre na nápoje či nádoby na potraviny.

Dlhodobým problémom ako uvádza SAŽP ostáva nízka miera recyklácie plastov ako takých. V roku 2018 sa v Európe vyprodukovalo takmer 61,8 miliónov plastov, z toho PET tvorilo necelých 8 percent. Recykluje sa len okolo 30 percent plastov, väčšina stále končí na skládkach a v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie. Európska legislatíva zároveň požaduje zber 90 percent plastových obalov do roku 2029, avšak nemá stanovený cieľ na plechovky. Slovenská legislatíva stanovuje cieľ zberu 90 percent plastových obalov už do roku 2027 a ďalší ambiciózny cieľ 90 percent zberu plechoviek do roku 2029, informuje o tom SAŽP.

Dôležité je preto podľa SAŽP rozmýšľať a hľadať iné alternatívy. V súčasnosti sú na Slovenskom trhu kvalitné nerezové, sklenené alebo bambusové fľaše, poháre i slamky. Mnohé mestá dokonca majú automaty na mlieko a bezobalové obchody.

SAŽP v marcovej výzve s názvom Napijem sa bez obalu ponúka niekoľko rád do bežného života k minimalizácii vzniku tohto typu odpadu:

  1. Zamyslite sa nad tým, aké nápoje najčastejšie pijete. Identifikujte obaly, v ktorých sa nachádzajú, a pomôcky, ktoré pri tom používate.
  2. Porozmýšľajte nad bezobalovými alternatívami týchto nápojov a pri najbližšej príležitosti sa ich pokúste uprednostniť. Napríklad: mlieko zakúpené v mliečnom automate, malinovka načapovaná do skleného pohára, voda ochutená citrónom a bylinkami, káva so sebou do vlastného termohrnčeka, odmietnutie plastovej slamky v reštaurácii a ďalšie.
  3. V priebehu mesiaca si urobte čiarku vždy, keď použijete alternatívu k týmto nápojovým obalom či pomôckam: PET fľaša, sklenená fľaša, viacvrstvový obal (tetrapak), hliníková plechovka, slamka, miešadlo na nápoj, plastový pohár, polystyrénový termohrnček.
  4. Na konci mesiaca zrátajte čiarky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #PET flaše #marcová výzva