Lucia Morvai: Realita prvého mesiaca ukazuje, že Slováci zálohované obaly vracajú späť do obchodov

O začiatkoch zálohového systému hovoríme s Luciou Morvai, riaditeľkou pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu organizácie Správca zálohového systému (SZS).

26.02.2022 00:00
PET fľaša, plast, obal Foto:
Za jeden a pol mesiaca existencie zálohového systému sa podarilo vyzbierať približne na 2 000 odberných miestach viac ako milión kusov zálohovaných nápojových obalov.
debata

Ako sa z vášho pohľadu rozbehlo zálohovanie PET fliaš a plechoviek?

Systém sa rozbieha sľubne, každý deň pribúdajú desiatky tisíc vyzbieraných zálohovaných plastových fliaš a plechoviek. Toto číslo rastie tak, ako na pultoch pribúdajú nové zálohované obaly so symbolom Z. Je dôležité poznamenať, že rozvoj bude postupný. Do konca januára platilo prechodné obdobie pre výrobcov a do konca júna 2022 platí prechodné obdobie pre obchodníkov. Znamená to, že do konca januára sa na trh mohli dostať ešte aj nezálohované nápojové obaly a tieto sa ešte do konca júna môžu aj predávať. Až od júla bude možné všade na Slovensku kúpiť výlučne zálohované nápojové plastové fľaše a plechovky so symbolom Z – zálohované. Pokiaľ ide o čísla, za jeden a pol mesiaca existencie zálohového systému sa podarilo vyzbierať približne na 2 000 odberných miestach viac ako milión kusov zálohovaných nápojových obalov. To je veľmi slušné číslo, na ktorom je vidieť, že Slováci systém prijali a aktívne sa doň zapájajú. Veríme, že v spoločnosti bude tento trend pokračovať a environmentálny prínos zálohovania pocítime aj na vyčistení krajiny od voľne pohodeného odpadu.

Lucia Morvai. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Lucia Morvai Lucia Morvai.

Koľko obchodov zálohovanie zaviedlo?

Do odberu zálohovaných obalov je aktuálne zapojených viac ako 2 000 prevádzok, z toho 1 000 predajní má zákonnú povinnosť zriadiť odber, 1 000 menších predajní sa zapojilo dobrovoľne, čo je na úvod skvelý výsledok. V priebehu tohto roka sa plánujú pridávať ďalšie stovky menších predajní, aby tak vyšli v ústrety svojim zákazníkom a umožnili im vrátiť obaly na viacerých miestach po celom Slovensku. SZS bude na rozširovaní odbernej siete pracovať v spolupráci s distribútormi, v cieľovom roku 2025 by sa mohla sieť zahustiť približne na 6 000 prevádzok, čo by pokrylo celý organizovaný a časť neorganizované­ho trhu.

Prechodné obdobie trvá pol roka, od 1. 7. 2022 už nikde na Slovensku zákazníci nekúpia iné ako zálohované plastové fľaše a plechovky so symbolom Z.

Vyskytli sa pri zavádzaní zálohovania aj nedostatky?

Tak ako pri štarte každého systému, aj pri zálohovaní sa občas vyskytnú technické problémy. Ide skôr o drobné nedostatky, ktoré sa hneď riešia na úrovni odberného miesta a dodávateľa zariadenia. Správca na dennej báze komunikuje s odbernými miestami aj dodávateľmi zálohomatov a poskytuje podporu, aby sa všetci, ktorí sú do systému zapojení, s ním čo najskôr zžili a zákazník bol spokojný.

S čím sa na vás ľudia obracajú?

Spotrebiteľov zaujíma, či môžu zálohované obaly vrátiť v ktoromkoľvek obchode, ktorý PET fľaše odoberá. Tam je odpoveď jednoznačná – áno, môžu. Každý zálohomat aj ručný skener má centrálnu databázu registrovaných obalov aktualizovanú na dennej báze, takže zálohovaný obal vezme bez ohľadu na to, kde ho zákazník pôvodne kúpil, stačí ho do zálohomatu vložiť. Obaly treba vrátiť nestlačené, prázdne, s čitateľným čiarovým kódom a označené symbolom Z – zálohované. Častou otázkou býva, na koho sa môžu ľudia obrátiť, ak im náhodou zálohomat obal nevezme. To vyriešia priamo na danom odbernom mieste, ktoré vie prípadný problém identifikovať s dodávateľom zálohomatu. Keďže zákazníci môžu kúpiť v predajniach ešte aj nezálohované obaly, vysvetľujeme im, že tie nepatria do obchodu, ale ešte stále do žltej nádoby na triedený zber ako doteraz. Prechodné obdobie trvá pol roka, takže od 1. 7. 2022 už nikde na Slovensku nekúpia iné ako zálohované plastové fľaše a plechovky so symbolom Z.

recyklácia, zálohovanie, PET fľaša, plast Čítajte viac Novinky v nákupoch menia zvyklosti. Zálohovanie má aj ekonomický rozmer

Ako vnímate skeptické názory, že ľudia nebudú nosiť do obchodov veľké tašky s prázdnymi fľašami a zálohovanie sa minie účelu?

Už realita prvého mesiaca ukazuje, že Slováci zálohované obaly vracajú späť do obchodov a stanovená výška zálohu je pre nich dostatočne motivačná. Veríme tiež, že ľudia vnímajú environmentálny prínos zálohovania a miera návratnosti obalov potvrdí, že zavedenie zálohovania bol krok správnym smerom. Slovensko sa tak zaradí k desiatke krajín v Európe, ktoré sa pomocou zálohovania zbavili voľne pohodeného odpadu, zbierajú minimálne 90 % obalov uvedených na trh, efektívne ich recyklujú a znova a znova používajú pri výrobe nových obalov.

Správca zálohového systému

Nezisková organizácia, ktorá vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku. Založili ju štyri neziskové organizácie poverené Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky – konzorcium AVNM, SZVPS, SAMO a ZOSR, ktoré zastupuje výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, výrobcov piva a zástupcov veľkoobchodu a maloobchodu. Ich členovia spoločne uvádzajú na trh takmer 80 % všetkých zálohovaných obalov a zastupujú viac ako 3 000 obchodných prevádzok.

zväčšiť Foto: SZS
Infografika, zálohovanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Morvai #PET flaše #zálohovanie PET-fliaš