Vinár Peter Matyšák oslavuje 70tku. Plamienky v očiach, vo víne aj v jedle

Na počiatku bolo slovo. Dobre ním narába aj vinár Peter Matyšák, milovník a tvorca dobrého jedla. Muž, oslavujúci 70 rokov plodného života, jemne prepisuje bibliu a vraví, že na počiatku boli svetlo, žiara, teplo, ktoré ľuďom prinieslo skrotenie ohňa. Matyšák má oheň rád v najrozmanitejších podobách. Aj v tej, ktorá je ukrytá v ohnivom víne.

24.02.2022 11:26
Peter Matysak Foto:
Peter Matyšák
debata

Oheň, ako jeden z veľkých živlov prírody, fascinuje Petra Matyšáka ako pradávny symbol očisty. Spaľuje, aj nás samých premieňa na popol, zúrodňuje a prispieva k znovuzrodeniu, večnému kolobehu života. Ohňom teraz vinár a gastronóm chce uzavrieť jednu z dramatických etáp, dvojročné pandemické obdobie, ktoré zmenili rytmus i chuť života nielen jemu, ale celej spoločnosti.

Spomínať škody, ktoré COVID-19 priniesol vinárom a hoteliérom nemá význam. Matyšák hľadí v ústrety prichádzajúcej jari s preň príznačnou dávkou optimizmu. Ľudí pozýva na pohár vína a na živom ohni ugrilované kurčatá, morky, prasiatka či dokonca šťavnaté kúsky z mladej jalovičky. Gril a víno, oheň a čerstvo opečené mäso zaliate pohárom sviežeho vína, ktoré práve vykuklo zo sudov. To je odpoveď večného bonvivána na dobu zastretú ešte mnohými chmárami.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Kaufland, Lidl či Tesco. Ktorý reťazec má najviac slovenských potravín?

Matyšák sa vždy na život pozeral z toho veselšieho optimistickejšieho vŕšku. Keď v zime začal ochutnávať dozrievajúce malokarpatské vína, spomenul si na svoje začiatky. Bol vtedy riaditeľom horského hotela na Babe, ktorý priťahoval Bratislavčanov vôňou bukového lesa. Cez ostré esíčkovité serpentíny sa predierala cesta na konci ktorej bola znamenitá reštaurácia. V kolibe na Babe sa pod taktovkou Matyšáka na ražni grilovalo mäso a zapíjalo pravým limbašským silvánom. Nie rovnomenným tuctovým zmesovým vínom, ale pravým Silvánom zeleným z družstevnej pivnice, ktorý dozrel na Machergute, vinohradníckom kopci dnes zastavanom vilami.

Čo je ľudský život? Znovu a znovu je návratom k pôvodným prameňom obrodzujúcim človeka. Ochutnávajúc veltlíny, muškáty, vlašáky a silvány zaletel Matyšák spomienkou do mladých liet. Kedy že to bolo? Dobre pred vyše 40 rokmi. Ako si uchlipkával z vína, uvidel v reštaurácii, ktorú vybudoval na základoch Palugyayovskej pivnice povyše bratislavskej Hlavnej stanice gril s ražňami opekaného mäsa.

Nápady sa rodia náhle, spontánne. Na druhý deň Matyšák zavolal svojmu priateľovi Ivanovi Bútorovi, aby mu na mieru reštaurácie zmajstroval gril, kde mäso bezpečne pred zrakmi hostí opečú. Oheň, mäso a víno, milenecký trojuholník, v ktorom nik nemá dôvod na žiarlivosť. Vôňa mäska sa šíri priestorom, začína sa špekáčikmi, pokračuje leberkäse, pleskavicou. Pikantný chren, horčica, baranie rohy, kapustička či sladkokyslá uhorka? Kompozícia, akú si kto zvolí, na spláchnutie sa núka Rizling vlašský.

jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Čítajte viac Na Facebooku ho sleduje vyše stotisíc ľudí. Profesor Hričovský oslavuje 90 rokov, je viac než ovocinárska legenda

Óda na radosť pokračuje ďalšími grilovanými mäsami, kuraťom, morčacími prsami. Vystúpime k vrcholu s grilovaným bravčovým kolenom? Nuž ako telo vládze. Dúšok za dúškom sa objavujú vína ročníka 2021. Medzi nimi strháva pozornosť Veltlínske zelené z Viničného. Urodilo sa v jednej z najstarších malokarpatských viníc s jednoznačným menom Čierna zem. Koľko že rokov vznikali sloje vinohradu, kde sa narodilo víno čudesnej citrusovej chuti s tónmi grepu a pomela? Vinohradník Ján Patoprstý v ňom prežil celý život. To víno je odrazom matičky zeme a jeho bohatej vinohradníckej skúsenosti. Mok do krásy dozrel v Matyšákovej pivnici. "Je v ňom nahromadené kolektívne mnohogeneračné vinohradnícke a vinárske poznanie,“ poznamená Peter Matyšák.

Čerstvý sedemdesiatnik oslavuje narodeniny raz za štyri roky. Totiž svetlo sveta uzrel v priestupnom roku Pána 1952 a to 29. februára. V očiach mu svietia optimistické ohníčky. Plamienky v očiach, plamienky vo víne aj v jedle. Človek žije, pokiaľ horí a zapaľuje svojím činom ostatných k tomu, aby verili, že žiť a pracovať s filipom sa oplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Slovensko #Peter Matyšák #vinárstvo