Pokračovanie článku: Plastová revolúcia po mesiaci: Ľudia vrátili 70-tisíc záloh a počet každým dňom rastie

Do žltých nádob hádžeme málo

Ročne sa podľa ministerstva životného prostredia na Slovensku predá asi jedna miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov.

Ako pre Pravdu uviedla spoločnosť OLO, ktorá zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu v hlavnom meste, len za mesiac november v žltých nádobách na plasty vyzbierali vyše 776 ton plastov. „Podiel plastových fliaš z vyzbieraného množstva v žltých nádobách bol 120 ton, plechoviek bolo za tento mesiac 14 ton,“ priblížila Linda Golejová, office manažérka spoločnosti OLO.

Motiváciou pre zavedenie zálohovania bol jednak tlak z Európskej únie, kde si členské štáty vrátane Slovenska dali kolektívny cieľ dosiahnuť 90 percent vyzbieraných obalov. Zavádza sa aj povinná prímes minimálne 25 percent recyklovaného materiálu do všetkých nových obalov uvádzaných na trh.

Druhým dôvodom je nezodpovednosť slovenských spotrebiteľov. Envirorezort vyčíslil, že miera recyklácie plastových obalov dosahuje len 60 percent. To znamená, že stovky miliónov fliaš končia na skládkach, prípadne voľne pohodené v prírode. Doba rozkladu takéhoto materiálu je okolo 500 rokov.

V rámci EÚ okrem Slovenska doteraz zálohovalo nápoje 10 štátov. Slovenský systém je inšpirovaný Škandináviou, keďže vo Švédsku, Nórsku a Fínsku sa zálohuje už desiatky rokov. Vzorom pre slovenský systém bolo aj Pobaltie, teda Litva, Lotyšsko, Estónsko, kde zálohovanie zaviedli len nedávno a ako štáty sú nám bližšie veľkosťou a populáciou.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #obal #PET flaše #zálohovanie