Pokračovanie článku: Plastová revolúcia po mesiaci: Ľudia vrátili 70-tisíc záloh a počet každým dňom rastie

Prechodné obdobie potrvá do júna

Lucia Morvai pripomína, že v obchodných prevádzkach, ktoré sú zapojené do odberu, Správca záloh priebežne testuje odber zálohovaných obalov, tok potrebných dát, ale aj to, či sú pripravené obaly odoberať. „Pozorujeme aj zvýšený záujem spotrebiteľov, ktorí vítajú príchod nového systému a postupne sa s ním oboznamujú. Máme však pred sebou ďalšie roky, kým sa podarí dosiahnuť 90-percentnú mieru návratnosti nápojových obalov, čo je méta, ku ktorej smerujeme,“ dodáva.

Vo väčšine predajní sa totiž ešte stále dopredávajú zásoby, teda nápoje, ktoré sú bez označenia „Z“. „Postupným zapĺňaním regálov v obchodných reťazcoch plastovými fľašami a plechovkami s označením „Z“ do 30. júna 2022 plynule prejdú do predaja iba zálohovateľné produkty,“ informuje ministerstvo životného prostredia.

Distribútori-obchodníci majú možnosť do tohto dátumu dopredať aj svoje zásoby nezálohovaných obalov, ktoré sa dostanú na sklady do konca januára. „Od 1. júla 2022 už smie byť na pulte len zálohovaný jednorazový nápojový obal so symbolom Z-Zálohované,“ zdôrazňuje tlačové oddelenie envirorezortu.

„Na centrálnom sklade však už naskladňujeme viacero druhov nápojov v zálohovateľných obaloch. To, kedy budeme predávať už iba tie, závisí od nákupov našich zákazníkov. Obľúbenejšie nápoje budú medzi prvými,“ vyjadril sa Koštrna z Terna.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #obal #PET flaše #zálohovanie