Plastová revolúcia po mesiaci: Ľudia vrátili 70-tisíc záloh a počet každým dňom rastie

Od začiatku roka môžete vo vyše 2 000 predajniach po celom Slovensku nájsť dva druhy plastových fliaš a plechoviek.

31.01.2022 17:13
recyklovanie, recyklácia, zálohovanie, obchod,... Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (40)

Na prvý pohľad ich odlíšite etiketou – tie nové na obale majú vytlačené písmeno „Z“ obkrúžené šípkami. Druhý rozdiel je ich hodnota. Ak takýto obal po použití vrátite nepoškodený naspäť do predajne, vrátia vám za každý kus 15 centov.

„Od spustenia systému sa zatiaľ vyzbieralo takmer 70-tisíc zálohovaných obalov,“ vyčísľuje Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu organizácie Správca zálohového systému. Morvai vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku. Jeho členovia spoločne uvádzajú na trh takmer 80 % všetkých zálohovaných obalov. Dokopy tak zatiaľ ľuďom vyplatili viac ako 10-tisíc eur.

LUCIA MORVAI Čítajte viac Zastupuje Správcu zálohového systému: Rýchlo sa na 15 centov za fľašu dá zvyknúť, je to slušná motivácia

Obchody čakajú plný rozbeh na Veľkú noc

V praxi je postup veľmi jednoduchý. Zákazník vráti zálohované fľaše a plechovky do automatu v predajni. Zariadenie mu ponúkne na výber finančný kredit, teda zálohu za odovzdané obaly. Tá môže mať formu kreditu, respektíve zľavy z nákupu, ktorú si môže uplatniť v danej predajni, prípadne dostane vyplatenú zálohu v hotovosti.

VIDEO: Zálohovanie PET-fliaš zvýši efektivitu aj čistotu recyklovania

Video

Ak ale zákazník do automatu vloží ešte „starú“ nezálohovateľnú „fľašu“, nedostane nič. „Automat nezálohované obaly ani neodoberie,“ opisuje Dagmar Skalníková, manažérka pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu pre YEME Plnochutné potraviny.

Reťazce zatiaľ začiatky nového systému hodnotia pozitívne. Všetko podľa nich prebieha plynulo. „Na zálohový systém sme sa pripravovali takmer rok. Prvý automat sme mali už vo februári 2021 v predajni KRAJ v Devínskej Novej Vsi, aby sme si vopred vyskúšali jeho fungovanie a s ním súvisiacu logistiku,“ opisuje Marek Koštrna, marketingový manažér siete Terno.

„Jediná drobná komplikácia, ktorú sme aj očakávali, je, že niektorí zákazníci nosia staré obaly bez loga. Nábeh zálohovaných obalov do predajní ale prebieha postupne a predpokladáme, že ich počet sa bude výrazne zvyšovať po 31. januári 2022, keď sa pre výrobcov končí možnosť dodávok nezálohovaných obalov,“ konštatuje Samuel Machajdík, hovorca Kauflandu.

Podobné očakávania majú aj predajne spoločnosti COOP Jednota, pod ktorú patria aj mnohé obchody menšie ako 300 metrov štvorcových predajnej plochy. Tie majú zatiaľ výber obalov od zákazníkov dobrovoľný. „Začiatkom roka sme zaznamenali komplikácie pri dodávkach vriec a plomb od Správcu zálohového systému, zároveň nám meškali dodávky niektorých automatov do predajní, ktoré sa chceli do zálohovania zapojiť dobrovoľne. Plný nábeh zálohovania PET fliaš a plechoviek predpokladáme pred Veľkou nocou,“ hovorí riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko Branislav Lellák.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #obal #PET flaše #zálohovanie