Pokračovanie článku: Brusel dáva zbohom špinavým palivám. Benzín, nafta či plyn sa zrejme vyššej dani nevyhnú

Pevné záchranné siete pre ľudí

Avizované zmeny môžu priniesť pre domácnosti výdavky navyše. Aby spotrebitelia a zraniteľné skupiny na tieto zmeny doplatili v čo najmenšej možnej miere, tak EÚ odporúča členským krajinám vybudovať pevné záchranné siete.

Tie môžu vyzerať napríklad ako kompenzácie pre domácnosti v podobe prístupu k financovaniu nízkouhlíkových a energeticky účinných zariadení a tovaru. Druhá možnosť je využiť príjmy z environmentálnych daní na paušálne príspevky, ktoré by zdvihli čistý príjem v najchudobnejších domácnostiach. Treťou možnosťou je oslobodiť zraniteľné skupiny a domácnosti žijúce v energetickej chudobe od zdaňovania dodávok vykurovacích palív a elektriny. V neposlednom rade EÚ počíta s vytvorením Fondu na spravodlivú transformáciu, ktorý by mal pomôcť ľuďom s nízkymi príjmami lepšie zvládať vyššie ceny za energie.

Aj na Slovensku už bol podobný nápad predstavený. Hnutie Progresívne Slovensko predstavilo takzvaný klimatický šek, ktorý ma zabezpečiť spravodlivý prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Podľa autora myšlienky a europoslanca Martina Hojsíka (PS) boj proti klimatickej kríze nesmú zaplatiť tí, ktorí ju nespôsobili, ale platiť musia znečisťovatelia. Finančná podpora pre ľudí na kompenzáciu vysokých cien energií by bola podľa Hojsíka v sume 127 eur za rok na hlavu. To v prepočte znamená priemerne 508 eur pre bežnú štvorčlennú rodinu za rok. Peniaze chce získať z výnosov Európskeho systému obchodovania s emisiami.

O návrhu, ktorý predstavila komisia minulý rok v lete, ešte prebiehajú rokovania na Európskej rade. Keďže sa návrh týka daňovej politiky, tak je potrebný na dohodu jednomyseľný súhlas. "Osud návrhu vzhľadom na jeho kontroverznosť nie je jednoduché predvídať,“ myslí si slovenský europoslanec Eugen Jurzyca s tým, že napríklad český Senát odporučil českej vláde návrh komisie vetovať.

V prípade rýchleho schválenia návrhu by revidovaná smernica mohla platiť od januára 2023. Navrhované zmeny by sa pritom implementovali postupne v ďalších rokoch.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #energia #pohonné hmoty #Fit for 55