Pokračovanie článku: Ako je Slovensko pripravené na sucho? Na papieri aj v realite zle, potvrdili kontrolóri

Sucho je komplexný problém

Sucho je celosvetový fenomén, ktorý postihuje niektoré oblasti vo väčšej či v menšej miere. V roku 2050 by podľa Svetovej meteorologickej organizácie mohlo mať problém s prístupom k pitnej vode viac ako päť miliárd ľudí. Za posledných 20 rokov sa počet suchých dní zvýšil takmer o tretinu. Dôsledky extrémneho sucha v súčasnosti pociťujú ľudia najmä v chudobných krajinách. Ak sa pozrieme bližšie na Slovensko, tak v tomto storočí postihlo krajinu niekoľko období sucha, ktoré zasiahli s rôznou intenzitou rozdielne územia. Dosahy sucha pre krajinu a jej obyvateľov sú pri tom vážne. Môžu sa prejaviť nedostatkom vody či neúrodou.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Na vodu sme pyšní. Ako zlepšiť jej kvalitu?

Okrem prirodzených príčin vzniku sucha, ako sú procesy v atmosfére, sú to predovšetkým dôsledky zásahov človeka do krajiny. Jednak je to zmena klímy, ktorá spôsobuje otepľovanie a extrémne výkyvy počasia. Dlhé obdobie sucha náhle vystrieda extrémny dážď. To spôsobuje, že voda sa v krajine neudrží a odtečie preč.

Druhým faktorom je lesné hospodárstvo. Teda to, akým spôsobom sú lesy obhospodarované. Poľnohospodárstvo má tiež svoj podiel viny, pretože v minulosti dochádzalo k odvodňovaniu pôdy. V neposlednom rade je to vodné hospodárstvo. „Ako sa ukázalo, tak najlepším zadržiavačom vody nie je priehrada, ale to, keď sa môžu vodné toky v krajine kľukatiť,“ vysvetľuje Martin Hojsík. Vodné toky vtedy vedia dostať vodu do podzemia a tým zvyšovať hladinu podzemných vôd.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #voda #sucho #budaj