Najväčšia zmena v obchodoch nastane už o pár dní. Akú sú najčastejšie mýty o zálohovaní

Slovensko sa od prvého januára oficiálne pridáva k desiatke európskych štátov, ktoré zálohujú PET fľaše a plechovky. Ministerstvo životného prostredia pri tejto príležitosti predstavilo najčastejšie mýty o zálohovaní.

27.12.2021 17:25
reportaz zalohovanie 3 Foto:
Zálohovanie PET fliaš.
debata

Zavedenie zálohovania povedie k zníženiu používania PET a plechoviek

Dobre zavedený systém záloh zaručí vysokú návratnosť, a teda výrazne menej fliaš pohodených vo voľnej prírode či na skládkach. Nikde vo svete zálohovanie nemalo zásadný vplyv na spotrebu nápojov v PET obaloch.

Obchodníci sa obávajú, ako zabezpečia hygienický výkup fliaš či dostatočné kapacity na skladovanie

Výkup sa realizuje aj v súčasnosti, a to sklenených obalov. Obchodníci vedia, aké pravidlá musia dodržiavať. Svoje skúsenosti môžu poskytnúť reťazce, ktoré majú unifikovanú veľkosť predajní a pôsobia aj na trhoch, kde sa zálohovanie úspešne zaviedlo, prípadne zaviesť chystá. Napríklad v Litve sa väčšina PET fliaš vracia cez automaty na parkoviskách pred obchodom.

recyklácia, pet, pet flaše, Čítajte viac Veľká plastová revolúcia. Štartuje zálohovanie za 15 centov

Výroba fľaše stojí 6 centov, ak bude záloha 15 centov, bude tu motivácia vyfukovať prázdne fľaše, lepiť ich skopírovanou etiketou a získavať tak peniaze. Údajne sa to stalo v Estónsku

Ak si vezmeme milión fliaš, hrubý výnos z takejto aktivity by bol 60-tisíc eur. To je však nutné znížiť o prepravu fliaš (nepoškodených) i to, že niekto ich musí vkladať do automatu. Vrátenie milióna fliaš by pritom trvalo viac ako 830 hodín. Ak by špekulant vracal naraz stovky fliaš, určite by sa to neobišlo bez pozornosti obchodov.

Zavedenie zálohovania zničí triedený zber. Ľudia si povedia, že stačí, ak odnesú PET fľaše späť do obchodu a už nie je treba triediť

Prieskum spotrebiteľov vykonaný v Litve dva roky po zavedení systému zálohovania ukázal, že 97 % spotrebiteľov považuje systém za dôležitý a sú s ním spokojní. 95 % spotrebiteľov tvrdilo, že množstvo voľne pohodeného odpadu sa znížilo a 93 % priznalo, že zavedenie systému ich motivovalo k vyššej zodpovednosti pri triedení všetkých druhov odpadov. Rovnako v krajinách, kde sa zaviedlo zálohovanie po zavedení triedeného zberu, nenastal takýto scenár.

V Nemecku po zavedení zálohovania plastových fliaš klesla celková miera recyklovania plastov

To je síce pravda, lenže v rovnakom čase nastala systémová zmena v organizácii rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ako aj zásadné zvýšenie množstva energeticky zhodnoteného odpadu z obalov z plastov. V roku 2004 bol pokles miery recyklácie oproti roku 2003 (zavedenie zálohovania), ale nasledujúce roky začala miera recyklácie opäť rásť. Miera zhodnocovania v dôsledku zvýšenia spaľovania sa zvýšila o 27 % oproti roku 2002. S presved­čivým argumentom, ktorý by dokazoval kauzalitu, že za pokles recyklácie môže práve zálohovanie, a nie podpora energetického zhodnocovania, sme sa nestretli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #ekológia #recyklácia #PET flaše #plechovky