Pokračovanie článku: Veľká plastová revolúcia. Štartuje zálohovanie za 15 centov

Obchody investovali milióny

Denník Pravda oslovil všetky veľké obchodné reťazce s otázkou, ako sú na nový systém pripravené. Tie svorne tvrdia, že rozbeh zálohovania bude hladký, mnohé sa totiž pripravovali s predstihom a do nových automatov investovali niekoľko miliónov. Zvyšok je investícia na strane samotných výrobcov obalov. Inštitút environmentálnej politiky vyčíslil, že zavedenie takéhoto systému si bude vyžadovať jednorazové investičné náklady dokopy 80,2 milióna eur.

„Predajne Terno a Kraj sú pripravené, systém sme si vyskúšali už vopred, keďže sme mali spustené testovacie prevádzky. Od nového roka systém spúšťame v normálnom režime,“ hovorí Marek Koštrna, marketingový manažér Terno.

Lidl víta každú iniciatívu, ktorej cieľom je, aby odpad neskončil v prírode. „Spoločnosť Lidl spustila prípravy na zálohový systém už v lete 2020. Vo vybraných supermarketoch umožnila zákazníkom odovzdávať plastové obaly a plechovky, pričom za každý kus prisľúbila darovať organizáciám 10 centov na obnovu zelene v mestách,“ uviedol Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl Slovensko. Vyčíslil, že doteraz tak vyzbierali 120-tisíc PET fliaš. Od januára zákazníkom ponúknu za zálohy buď zľavu z nákupu, alebo možnosť poukázať sumu neziskovej organizácii Upracme Slovensko.

zalohovanie pet flias plastov a plechoviek Čítajte viac Prichádza zálohovanie. Supermarket ukázal, ako bude fungovať

Supermarket Billa bude mať dva typy zálohovacích automatov – interný, umiestnený vo vnútri predajne, a externý, umiestnený na parkovisku. „Bude vizuálne označený tak, že ho nikto neprehliadne. V tom prípade bude vo vzdialenosti do 150 metrov od vstupu do predajne. Máme otestované obe riešenia podľa typu a možností danej predajne,“ približuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #PET flaše #plechovky #zálohovanie