Pokračovanie článku: Veľká plastová revolúcia. Štartuje zálohovanie za 15 centov

Veľká zmena pre spotrebiteľov

Systém bude fungovať v predajniach nasledovne: zákazník vráti fľaše a plechovky do automatu v predajni. Zariadenie mu ponúkne na výber finančný kredit, teda zálohu za odovzdané obaly. Tá môže mať formu kreditu, respektíve zľavy z nákupu, ktorú si môže uplatniť v danej predajni, prípadne dostane vyplatenú zálohu v hotovosti.

Tu sa zároveň dostávame k najväčšej zmene pre spotrebiteľov, ktorú nový systém prinesie. Doteraz sme totiž boli pri triedenom zbere zvyknutí obal postláčať a popučiť, aby zaberal čo najmenej miesta v žltých nádobách. To už neplatí. „Pre zálohový systém je veľmi dôležité, aby sa vrátil obal v pôvodnom tvare, teda čistý, prázdny, nestlačený, s čitateľným čiarovým kódom s označením „Z“ a s vrchnáčikom,“ vysvetľuje riaditeľka komunikácie Správcu zálohového systému Morvai.

Otázne je, ako zmeny prijmú ľudia. Morvai dodáva, že s kolegami strávili veľa času nad ich reakciami. Po novom bude musieť veľká väčšina ľudí doma hromadiť nepokrčené prázdne plastové fľaše. „Rýchlo sa na to však dá zvyknúť, tých 15 centov je slušná motivácia,“ neobáva sa Morvai. Ak sa pokúsite vrátiť fľaše a plechovky poškodené, automat ich neprijme. Obaly, ktoré budú pokrčené, znečistené alebo bez označenia, by vám však mali reťazce umožniť odovzdať do zberového koša na odpad v predajni.

A čo s obalmi, ktoré nemajú na sebe logo „Z“? „Všetky obaly, či už kúpené v roku 2021 alebo 2022, aj ak nemajú na sebe logo „Z“, sme povinní od zákazníka prebrať, ale bez vyplatenia zálohy. Selekciu budú robiť automaty – ak do neho vložím zálohovaný obal, automat ho zoberie a vyplatí zálohu. Ak vložím nezálohovaný obal, automat ho fyzicky zoberie a „zošrotuje“, ale zálohu nevyplatí,“ opisuje Dagmar Skalníková, manažérka pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu pre Yeme. Do 30. júna 2022 platí ešte nábehový systém a obchodníci môžu dopredať nápoje v plastoch bez loga „Z“.

Obaly nakúpené cez sviatky by ľudia mali vhodiť do žltých kontajnerov na plasty. „Zo zákona sa prvé zálohované obaly budú distribuovať od budúceho roka s tým, že producenti môžu obchodníkom dodávať ešte nápoje v starých nezálohovaných obaloch do konca januára a obchodníci ich môžu dopredávať do konca júna. Teda aj ten nábeh zálohovaných obalov v rámci predaja bude postupný,“ upozorňuje Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #PET flaše #plechovky #zálohovanie