Veľké zdražovanie vianočné stromčeky obišlo. Tento rok je ich predaj predsa len v niečom výnimočný

K štedrovečernej hostine si tento rok pridáme rekordné zdražovanie. Kapor, maslo či bochník chleba. Vianočná hostina bude zrejme najdrahšia za posledné roky.

22.12.2021 17:19
vianočný stromček Foto:
debata (5)

Dobrou správou posledných dní je však skutočnosť, že veľké zdražovanie obišlo vianočné stromčeky.

Tie sa predávajú približne za rovnakú cenu ako v minulom roku. Konštatujú to oslovení predajcovia, ktorí zároveň upozorňujú, že predaj stromčekov je iný ako v minulých rokoch.

predaj kaprov kapor vianoce Čítajte viac Kapor, pstruh, losos či žralok. Ponuka na Vianoce je pestrá, koľko stoja takéto pochúťky?

Cena ostala rovnaká

Vianočné stromčeky tento rok predáva aj spoločnosť HydroFlora. Živé stromčeky začala predávať už od konca novembra a ponúka normandské jedličky. Ceny stromčekov sa tento rok nemenili a ostali rovnaké ako minulý rok. Veronika Šemberová zo spoločnosti však vysvetľuje, že tento rok je z pohľadu predaja niečím predsa len výnimočným. „Kúpu stromčeku si zákazníci nenechávajú až na poslednú chvíľu a stromčeky zakúpili viac v predstihu ako minulý rok,“ vysvetľuje pre Pravdu. Túto odlišnosť si vysvetľuje zmenami pandemických opatrení. Tie sa menili často aj zo dňa na deň. Každý deň dostávali pracovníci spoločnosti niekoľko telefonátov ohľadom predaja stromčekov v súvislosti s opatreniami. Okrem toho evidujú aj zvýšený záujem o umelé vianočné stromčeky.

Niekoľko dní pred Vianocami boli už vianočné stromčeky v nábytkárskom obchode IKEA vypredané. Na Slovensku bolo tento rok v predaji 8 400 kusov, rovnako ako minulý rok. Predaj spoločnosť tento rok ukončila už v nedeľu. Líderka udržateľnosti IKEA Bratislava Anna Šimončičová tvrdí, že dopyt po stromčekoch bol rovnaký ako v minulých rokoch. „Naši zákazníci zvyknú stromčeky kupovať skôr, niektorí aj začiatkom decembra,“ opisuje situáciu Anna Šimončičová. Cena tiež ostala nezmenená a vianočné jedličky sa predávali za 19,99 eura.

Ekologické alternatívy

Kúpiť na Vianoce živý či umelý stromček? Dilema, ktorá trápi hlavne ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí. Sú tu však aj iné alternatívy, ktoré sú najekologickejšou voľbou. Patrí sem napríklad živý stromček v črepníku, ktorý má výhodu, že vydrží oveľa dlhšie ako len počas obdobia Vianoc, čečina vo váze alebo kreatívne stromčeky vyrobené napríklad z drevených paliet, konárov, kníh, dreveného rebríka, papiera alebo iného obnoviteľného materiálu. Uviedla to enviroorganizácia Greenpeace Slovensko.

Environmentalisti zároveň upozorňujú, že ani živý stromček nie je bez chýb. Podľa nich farmy vianočných stromčekov môžu vytlačiť prírodné ekosystémy a pri ich pestovaní môžu byť použité pesticídy, ktoré zamorujú pôdu a škodia živočíchom aj ľuďom.

Umelé stromčeky sú často vyrobené z polyvinylchloridu (PVC), ktorý je podľa enviroorganizácie jedným z najhorších plastov a znečisťuje životné prostredie počas celého životného cyklu. „Stromčeky z PVC sa ťažko recyklujú a často končia na skládkach, kde prispievajú k uvoľňovaniu skleníkových plynov a znečisťujú životné prostredie vylučovaním nebezpečných chemikálií,“ upozorňuje organizácia. Dodáva, že väčšina umelých stromčekov sa vyrába v zahraničí, ich uhlíková stopa je zvýšená prepravou. „Ak umelý stromček, tak najlepšie z druhej ruky,“ vysvetľujú environmentalisti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #Vianoce #vianočné stromčeky #ekobývanie