Nové domy a budovy v Anglicku budú musieť byť vybavené nabíjacími stanicami pre elektromobily

Vo Veľkej Británii je v súčasnosti dostupných asi 25-tisíc nabíjacích staníc, podľa Úradu pre hospodársku súťaž a trhy by ich krajina do roku 2030 mohla potrebovať desaťnásobne viac.

22.11.2021 17:16
elektromobil, nabíjanie Foto:
Elektromobily znižujú emisie.
debata (6)

Nové domy a budovy v Anglicku budú musieť byť od budúceho roka zo zákona vybavené nabíjacími stanicami pre elektromobily. Informuje o tom v pondelok spravodajský portál BBC. Rozhodnutie má neskôr počas dňa oznámiť premiér Boris Johnson. Nová legislatíva sa vzťahuje aj na novobudované supermarkety, pracoviská a budovy, ktoré prechádzajú rozsiahlou rekonštrukciou. Správa prichádza v čase, keď sa Veľká Británia usiluje o prechod k elektromobilite, pričom od roku 2030 bude v krajine zakázaný predaj benzínových a naftových áut.

automotive analytik František Pisarovič Čítajte viac Automotive expert: Prejavy krízy silnejú. Blíži sa masívne zdražovanie áut

V Británii je v súčasnosti dostupných asi 25-tisíc nabíjacích staníc, no podľa Úradu pre hospodársku súťaž a trhy by ich krajina do roku 2030 mohla potrebovať desaťnásobne viac. Prechod k elektromobilom je súčasťou britskej stratégie na dosiahnutie cieľov v oblasti boja proti klimatickej zmene. Automobily a taxíky podľa BBC v roku 2019 zodpovedali za zhruba 16 % britských emisií.

Dopyt po elektromobiloch v Spojenom kráľovstve prudko rastie. V roku 2020 tvorili asi 10 % celkového predaja áut na tamojšom trhu, kým v roku 2018 to bolo iba 2,5 %.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #domy #nabíjačka pre elektromobily