Klimatická zmena trápi dve tretiny Slovákov. Aby sme ju zvládli, sú však potrebné zmeny

Viac ako polovica opýtaných je však skeptická k šanci Slovenska byť do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou krajinou. „Obrovskou výzvou pre politikov bude presvedčiť ľudí, že klimatická kríza a nevyhnutné reformy, ktoré nás čakajú, pre nás môžu byť ekonomickou, energetickou, ale aj sociálnou a bezpečnostnou príležitosťou,“ uviedla koordinátorka Slovenskej klimatickej iniciatívy Kateřina Chajdiaková.

04.11.2021 10:26
Klimatická zmena / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Približne 70 percent občanov trápia problémy spojené so zmenou klímy na Slovensku. Pre 20 percent respondentov je zmena klímy dokonca jeden z najdôležitejších problémov súčasnosti. Iba 8 percent opýtaných si myslí, že problémy ochrany klímy netreba riešiť vôbec. Vyplýva to z reprezentatívny prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Slovenskú klimatickú iniciatívu realizovala na vzorke 1 009 respondentov v období medzi 20 – 27.10. 2021 agentúra Fo­cus.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že čo sa týka riešení klimatickej zmeny, až 41 percent opýtaných si myslí, že k zmierneniu dopadov zmeny klímy najviac prispieva lepšia ochrana prírody a životného prostredia (menej CO2 vypúšťaného do ovzdušia, ochrana podzemných vôd, lesov a pod.) Približne štvrtina opýtaných (26%) je presvedčená o tom, že k riešeniu klimatickej zmeny najviac prispieva väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie (ako je napríklad veterná, vodná, či slnečná energia).

budaj Čítajte viac Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

Ďalších 14% opýtaných je zástancom názoru, že riešením je zlepšenie energetickej hospodárnosti budov – napr. prostredníctvom dodatočného zateplenia či výstavby pasívnych domov (zníženie spotreby energie) a rovnaký podiel opýtaných (tak isto 14%) si myslí, že najviac prispievajú dotácie, finančný príspevok na pomoc ľuďom v energetickej chudobe. K otázke sa nevedelo vyjadriť 5% opýtaných.

Viac ako polovica opýtaných je však skeptická k šanci Slovenska byť do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou krajinou (55%). Približne 31 percent opýtaných verí, že je tento cieľ je dosiahnuteľný. K otázke uhlíkovej neutrality sa nevedelo vyjadriť až 14% opýtaných.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #životné prostredie #klimatická kríza