Poznajte stopu svojich emisií. Ako ju môžete znížiť a ušetriť?

Donedávna neznámy pojem, dnes o nej počujeme každú chvíľu. Uhlíková stopa. Viete, aká je tá vaša?

29.10.2021 10:36
Londýn, bicykle, autobus Foto:
Bicykle sa v mestách objavujú čoraz častejšie.
debata (1)

Jedna z definícií ju charakterizuje ako množstvo emisií plynov uvoľnených do atmosféry s priamym dosahom na podnebie Zeme. Emisie vznikajú činnosťou človeka, ktorý ich produkuje pri väčšine aktivít, či už pri spotrebe fosílnych palív v doprave, alebo spotrebe tepla vyrobeného z uhlia či elektriny. Zjednodušene povedané, pri výrobe a spotrebe tovaru a služieb sa uvoľňujú skleníkové plyny a uhlíková stopa vyčísľuje vplyv aktivity, osoby alebo krajiny na zmenu klímy.

Pomerne výrazne sa o spopularizovanie uhlíkovej stopy postarala aj známa švédska aktivistka Greta Thunbergová. Podaril sa jej vlastne zázrak, svojimi nekompromisnými vyhláseniami o ohrození ľudstva klimatickými zmenami upútala pozornosť aj svetových politických lídrov. Niektorí ju síce počastovali neveľmi lichotivými slovami, no pravdou je, klimatické zmeny a budúci vývoj na našej planéte sa stali témou, ktorú nemožno podceniť.

Aj malé zmeny pomôžu

O tom, akými emisiami oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov do atmosféry prispievame a akú uhlíkovú stopu vytvárame, rozhodujeme každý deň pri šoférovaní, nákupoch, ale aj pri grilovaní či spôsobe vykurovania. Viaceré krajiny, spoločnosti a inštitúcie sa zaviazali, že znížia svoje emisie, a Európska únia dokonca prisľúbila, že do konca roku 2050 bude klimaticky neutrálna. Aj preto sa aktivisti na Európskom portáli pre mládež rozhodli inšpirovať ľudí k tomu, aby sa zamysleli, čo môžu robiť pre to, aby uhlíkovú stopu znižovali. Pripomenuli napríklad, že pri cestovaní lietadlom sa uvoľní 285 gramov uhlíka na kilometer, autom 104 gramov a v prípade vlaku je to 14 gramov. To isté platí aj pri konzumácii mäsa alebo rýb či pri výrobe džínsov, ktoré si kúpite.

Sedem miliárd obyvateľov sveta spotrebúva neustále množstvo rôznych zdrojov. Podľa predpovedí Organizácie spojených národov by mala svetová populácia do roku 2050 vzrásť až na 9,7 miliardy a do roku 2100 prekročiť hranicu 11 miliárd ľudí. S rastúcim počtom obyvateľov sa zvyšujú emisie a zdroje planéty sa vyčerpávajú. To všetko má priamy vplyv na globálne otepľovanie. Zmena klímy sa urýchľuje, čo má neblahý dosah na našu planétu. Preto aktivisti apelujú na to, aby sme v každodennom živote mysleli na ekologické rozhodnutia. Z dlhodobého hľadiska majú význam aj malé zmeny, či už ide o dopravu, oblečenie, produkovanie odpadov, alebo spotrebu potravín.

plytvanie, potraviny, odpadky, chlieb, kôš Čítajte viac Potravinám odpad nesvedčí. Ako sa naučiť neplytvať jedlom?

Krok za krokom

Potraviny

  • Konzumujte miestne a sezónne produkty
  • Obmedzte spotrebu mäsa, najmä hovädzieho
  • Dajte prednosť rybám z udržateľného rybolovu
  • Používajte opakovane vlastné nákupné tašky, vyhýbajte sa výrobkom vo viacerých plastových obaloch
  • Neplytvajte potravinami, kupujte si len to, čo potrebujete

Oblečenie

  • O svoje oblečenie sa dôkladne starajte
  • Skúste si odevy vymieňať, požičiavať, prenajímať alebo kupovať z druhej ruky
  • Dajte prednosť odevom vyrobeným zodpovedne, napríklad z recyklovaného materiálu alebo s environmentálnou značkou

Doprava

  • Využívajte čo najčastejšie bicykel alebo používajte verejnú dopravu
  • Rozmyslite si, kedy a ako pôjdete autom
  • Na ďalšiu dovolenku sa vyberte vlakom

Energie a odpad

  • Aj zníženie vykurovania o jeden stupeň má význam
  • Sprchujte sa krátko
  • Pri čistení zubov alebo umývaní riadu vypnite vodu
  • Odpojte elektronické zariadenie a nenechávajte telefón zapojený do nabíjačky, keď je batéria plne nabitá
  • Vyberte si energeticky účinné domáce spotrebiče
  • Obmedzte a recyklujte odpad

Klíme pomôžete s kalkulačkou

Ministerstvo životného prostredia predstavilo vlani kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. S jej pomocou si za niekoľko minút vypočítate, koľko kilogramov emisií skleníkových plynov máte v tomto roku na svedomí. Kalkulačka pracuje s údajmi od užívateľa o jeho spôsoboch dopravy, bývania či spotreby. Pri bývaní sa úroveň spotreby vyhodnocuje nielen cez energetické parametre domu, ale aj na základe množstva používaných spotrebičov.

Kalkulačku pripravil Inštitút environmentálnej politiky a ukazuje, že k tomu, aby sme pomohli klíme, stačí prestúpiť z auta do autobusu, prípadne na bicykel či vlak. Nemalé emisie vyprodukujú prekúrené domácnosti či nadmerná spotreba elektriny. K zníženiu osobnej uhlíkovej stopy pomôže, ako ukáže kalkulačka, aj redukcia príjmu niektorých druhov mäsa.

Uhlíková kalkulačka špecifikuje jednotlivé zdroje emisií týkajúce sa osobných pomerov a správania. Je výbornou možnosťou, ako preniesť všeobecné reči o otepľovaní a klimatickej kríze do bežného života. Pomáha pochopiť, že globálne znečistenie emisiami CO2 je zložené z kilogramov a gramov, ktorými planétu zaťažuje každý z nás. Sú v nej položky, ktoré jednotlivec ovplyvní len ťažko, napríklad spôsob vykurovania jeho bytovky, ale aj také, pri ktorých je rozhodnutie iba v jeho rukách. Je dostupná na webe: https://iep.sk/Kalkulacka

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Lacný benzín v Rakúsku skončí, zavedú naň emisnú daň

8× euro k euru

Vysokým cenám za energie, ale aj potraviny či služby sa nevyhneme. Kde sa dá ušetriť a navyše byť aj ústretový k životnému prostrediu? Pozrite sa do kuchyne, kúpeľne i do auta.

1. Vlastná taška na nákup

  • ak ku každému nákupu v supermarkete pridávate novú plastovú tašku, za rok miniete úplne zbytočne niekoľko eur. S vlastnou ušetríte peniaze a prispejte aj k nižšej spotrebe plastov.

2. Menej balenej vody

  • snažte sa obmedziť nákupy balených vôd, ak dodržiavate pitný režim, vodu alebo iný nápoj noste vo svojej fľaške, ktorú si môžete hocikedy doplniť.

3. Recyklujte PET fľaše a plechovky

  • zapojte sa do recyklovania PET fliaš a plechoviek od 1. januára 2022, prispejte k ich opakovanému využitiu.

4. Nevyhadzujte potraviny

  • nákupy si dôkladne plánujte, nerobievajte si zbytočne veľké zásoby, kupujte iba tie, ktoré naozaj spotrebujete.

5. Práčka a umývačka iba plná

  • neplytvajte čistiacimi prostriedkami, vodou a elektrinou pre zopár kúskov oblečenia a nepreháňajte to ani s teplotou vody na pranie. Plytvaním je tiež púšťať umývačku riadu pre dva hrnce a taniere.

6. Nestrácajte vodu

  • kvapkajúci vodovodný kohútik vás pripraví o štyri litre vody za hodinu, pretekajúca toaleta dokonca o 25 litrov. Skontrolujte doma všetky sanitárne zariadenia, opravte alebo vymeňte všetky súčiastky, ktoré nefungujú.

7. Nepúšťajte si teplo z domu

  • zvážte, aké úpravy vám pomôžu minimalizovať tepelné straty. Počnúc dobrým tesnením okien a dverí cez optimálne vetranie až po správne nastavenie teploty na termostate a neprekurovanie miestností.

8. Jazdite autom šetrne

  • okrem kontroly tlaku v pneumatikách nezaťažujte auto zbytočným nákladom a dbajte na ekonomický štýl jazdy. Na spotrebu výrazne vplýva zbytočné prudké zrýchľovanie i jazda na príliš nízkom prevodovom stupni pri vyššej rýchlosti.
dýchanie, dych, vzduch Čítajte viac Aký vzduch dýchame a aká je kvalita ovzdušia? Žiadna sláva

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #emisie áut #emisie CO2