Pokračovanie článku: Metská doprava na vodík? Sulík ju chce mať v jednom meste ešte za tejto vlády

O tom, že využitie vodíka v doprave má svoju budúcnosť najmä v ťažších dopravných prostriedkoch, nemá už veľká časť odborníkov pochybnosti. Vodíkové technológie – či už palivové články, vodíkové nádrže, alebo aj elektrolyzéry – sú v súčasnosti v štádiu vývoja a treba im dať čas na to, aby ukázali svoj potenciál, povedal pri slávnostnej prezentácii slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO Dubaj profesor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) a koordinátor vodíkových technológií na Slovensku Juraj Sinay.

Slovenský pavilón EXPO Dubaj 2020
Slovenský pavilón EXPO Dubaj 2020
+1Slovenský pavilón EXPO Dubaj 2020

„Ja osobne si myslím, že to má budúcnosť, ale treba tomu nechať čas. Aj to, čo sa tu vystavuje, je len prvý krok, aby sa vytvoril základ – nazvem to nediplomaticky – na možnú konfrontáciu,“ zdôraznil Sinay pred prototypom hlavného ťaháka slovenskej expozície v Dubaji, prototypom auta MH2 na vodíkový pohon.

Práve o možnostiach využití vodíka u osobných automobilov sa podľa koordinátora vodíkových technológií vedú ešte diskusie, i keď niektoré automobilky majú rozbehnuté výskumy aj v tejto oblasti. Spaľovacie motory sú však z dlhodobého hľadiska neudržateľné a aj elektromobilita má svoje nevýhody. Všetky objektívne okolnosti podľa Sinaya naznačujú, že vodík by mohol preraziť aj v osobných automobiloch.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #Richard Sulík #vodík