Ekologický a sebestačný dom žije iba zo slnka. Postavíte ho za vyše 250 tisíc eur, hovorí český vynálezca

Šetrný dom, ktorý si vyrobí vlastnú energiu zo slnka, uloží ju v batériách a následne spotrebuje. Za týmto sebestačným domom stojí český podnikateľ Pavel Podruh, ktorý pre Pravdu hovorí, že zo slnečnej energie môže profitovať skoro každý.

24.09.2021 09:54
rano Foto:
Sebestačný dom
debata (24)

Bývate aj Vy v sebestačnom dome?

Jasné! Na Juhu Čiech u Vyššieho Brodu v dome, ktorý som postavil. Bývam tam tak na striedačku.

Kde vznikol nápad stavať sebestačné domy bez zdrojov klasickej energie?

Úplne na začiatku to bolo vtedy, keď som sa ako 28 ročný stratil v mexickej v džungli a nemal som čo jesť a piť. Vyzeralo to tak, že tam zostanem. Našťastie som narazil na jedno miesto, kde sa nachádzali tri malé chatky. Boli tak ďaleko od civilizácie, že museli byť off grid (mimo energetickú sieť – pozn. red.). Ja som tam prišiel úplne vyčerpaný a oni mi do ruky dali vychladenú Coca-Colu. Vlastne mi to zachránilo život a tak som tam strávil týždeň a začal som premýšľať nad tým ako začať používať viac slnečnej energie. A nejakým spôsobom ho ukázať aj u nás a pomôcť celej tej sfére. Tento zlomový okamih ma prinútil aj učiť sa o energetike ako takej.

Pýtali ste sa Mexičanov ako fungujú ich domy?

Nie, vlastne ten fyzický zážitok ako tam prídete a vidíte ako všetko ide z toho slniečka, to je zaujímavé. Všetko jedlo, všetko pitie, jednoducho celá malá dedinka fungovala vďaka slnku. Začal som študovať ako sa svetlo vyrába u nás ako funguje elektrika, kadiaľ putuje. Ako funguje celý trh.

Samuel Vlčan Čítajte viac Črtá sa veľká zmena v obchodných reťazcoch: Diktovanie množstva slovenských potravín v letákoch sa skončí

Takže ste vôbec neštudovali túto tému pred tým?

Nie, ja mám vyštudovaný medzinárodný manažment. Túto prácu som vždy robil v menších aj väčších firmách a potom sám pre seba.

Keď ste dorazili z Mexika, aké ďalšie kroky ste podnikali?

Potom som si takýto dom chcel postaviť sám. Ukázalo sa, že na trhu neexistuje firma, ktorá by to od A po Z dokázala postaviť, tak ako som si predstavoval. Tam už bolo dosť logické, že si potrebujem vytvoriť skupinu ľudí. To ma viedlo ku študentskej súťaži, ktorú som vytvoril pre ľudí vzdelávajúcich sa v odbore architektúry. Tá na seba nabalila veľké množstvo technikov a tiež šikovných ľudí, ktorí sa vyznali do energetiky, vody, materiálu a podobne a tak vznikol 50 členný tím, ktorý sa preto nadchol a všetci pracovali zadarmo.

Fungujete ako firma? Keby niekto chcel sebestačný energetický dom, stačí vám zavolať, objednať si ho a vy ho postavíte?

Nie, celá logika a všetko, čo sme vytvorili, máme na webe zadarmo. Nikdy nebolo mojím cieľom si založiť stavebnú firmu a aby som ja staval domy. Za prvé stavebníctvo je náročný odbor a to by som nikdy robiť nechcel a za druhé to nikdy nebolo v mojom pláne. Plánom bolo, že všetko čo zistíme, zverejníme v plnej verzií zdarma. Naše know-how následne môžu stavebné firmy využívať.

Ak si chce niekto postaviť taký dom, tak príde na váš web, odtiaľ si stiahne know how a môže začať stavať?

Tam si stiahnete minimálne inšpiráciu. Ako sme k tomu pristupovali, aké sme riešili problémy. Ak sme sa náhodou vydali na nejakú cestu a neskôr sme zistili, že je to blbosť, tak sme sa vydali inou. Nebudete musieť od začiatku riešiť takéto veci. To sme urobili za vás.

Bol by schopný si takýto dom postaviť človek sám? Bez praxe len s nejakými začiatočníckymi skúsenosťami?

Na 100 percent. Po stavebnej stránke na tom dome nie je nič náročné, je to štandardný dom.

Koľko takýto dom priemerne stoji?

Zamerajme sa teda len na tú technickú časť. Ak hovoríme o dome s rozlohou 108 štvorcových metrov, technická časť by stála by 1, 1 milióna českých korún (43 341,21 €). Z tejto sumy tvorí elektrickú energiu pól milióna českých korún (19 700,55 €). Ak si zoberieme dom od A po Z, do čoho započítavame všetky náklady, tak výsledná suma je 6,5 milióna českých korún (256 107,17 €). Ale dobrý energetický systém sa dá na Českom trhu dostať za 300 tisíc českých korún (11 820,33 €). Takýto energetický systém môže vrátiť približne 30 až 40 percent z mesačných nákladov na energie.

Takže ak si chce niekto postaviť takýto domček potrebuje vyše 250 tisíc eur?

Áno, ak je to niekto, kto stavia úplne z nuly. Ale môže to byť aj človek čo už domček má a chce sa iba inšpirovať v niečom, v čom ho vylepšiť.

Ako to teda funguje? Potrebujeme teplú vodu, kúrenie, elektrinu, z čoho získame energiu?

Všetko je to zo slniečka. Je to tak nadimenzované, že aj keď slniečko nesvieti, energia sa ukladá. Skladá sa to z veľkej batérie a tá je nastavená, tak aby aj počas tmy všetko fungovalo. Jej úložná kapacita je na päť dní. Takže keby bola päť dní tma, batéria dokáže dobíjať elektrinu do celého domu. To sa však nikdy nestane, pretože aj keď je zamračené počasie, sa stále nabíja.

Takže okrem elektriny celá energia pochádza zo slnka?

V období od marca po november ide celá energia cez slniečko. Prebieha to tak, že slnečná energia nabije batérie a tie posielajú napríklad teplo do vody, tá sa nahreje a máme teplú vodu. Tak isto to funguje aj s kúrením. V mesiacoch december až február používame malý kotol, ktorý funguje na peletky.

Majiteľ, ktorý si postaví dom podľa Vášho know-how, môže vidieť koľko energie spotreboval?

Áno, môže vidieť kedy a koľko jej spotreboval. Dokonca vidí aj aké množstvo jej vyrobil.

Darí sa výstavbe sebestačných domov v Česku?

Záujem o takzvanú domácu elektráreň určite rastie. Ide to stále hore, zvyšujú sa tiež dotácie na udržateľné zdroje. Neviem Vám povedať presné čísla o postavených domoch, ale tie trendy sú jasné.

Kontaktujú Vás ľudia ohľadom domu? Ak áno čo sa Vás pýtajú?

Denno-denne som zahltený správami. Pýtajú sa ma, či by som im nepostavil dom. Ale to nie je mojím cieľom.

Keď máte toľko záujemcov, prečo ste do tohto biznisu nešli?

Nechcel som, pretože stavať domy to je komunikácia s klientom na dennej báze, mnoho názorov, mnoho rozdielov. Ja by som to robiť nechcel. Obdivujem architektov a stavbárov, že sú schopní sa tomu venovať.

Venujete sa ešte výrobe batérií do domácností. O čo ide?

Je to zdroj energie, ktorý si zapojíte do zásuvky a pripojíte sa do siete cez nejakú jednoduchú appku. Prostredníctvom nej sa pripojíte k centrálnemu riadeniu, ktoré prevádzkuje napríklad dodávateľ elektriny. Tam sedí päť až desať takzvaných energetických traderov, matematikov, ktorí dokážu každú jednotku na diaľku ovládať podľa toho, aká je situácia. Keď je prebytok elektrickej energie, tak batériu nabíjajú a keď je nadbytok, tak ju vypúšťajú.

Môže si teda niekto namiesto plynového kotla dať batériu?

Nie, to nie je tak myslené. Primárna myšlienka je podpora elektrickej siete. Pomôcť môže napríklad solárnej elektrárni. Predstavme si, že náš dom sídli štyri kilometre od solárnej elektrárne. Tá vyrobí nadmerné množstvo energie a to uloží do našej batérie v dome. Neskôr, keď bude mať energie menej si ju z batérie znova zoberie. My z toho máme len profit v podobe energie, ktorú nám elektráreň posiela zdarma.

Pavel Podruh (1986)

Je český podnikateľ a zakladateľ projektu Český sebestačný dom. Od japonského cisára dostal prestížnu cenu a OSN ho zaradila medzi najvýznamnejších mladých inovátorov sveta. Pavel je známy aj svojou kapelou Pub Animals, ktorej sa podarilo získať hudobnú cenu Anjel v kategórii ska a reggae. Ďalšia jeho aktivita je vývoj batériového úložiska iBatt.energy pre domácnosti.

Sebestačný dom
Sebestačný dom
+4Sebestačný dom

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #ekológia #slnečná energia