Poľsko nestoplo ťažbu hnedého uhlia v bani Turów. Platiť bude penále stovky tisíc eur denne

Takéto opatrenie by malo zvýšiť účinnosť rozsudku Súdneho dvora EÚ z 21. mája, ktorým nariadil Poľsku okamžité zastavenie prevádzky spomenutej lignitovej bane nachádzajúcej sa na hraniciach s Českom a Nemeckom i susednej elektrárne vyrábajúcej asi 7 % poľskej energie.

21.09.2021 09:11
turow Foto:
Turów
debata (14)

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol, že Poľsko musí zaplatiť Európskej komisii denné penále vo výške 500-tisíc eur, pretože nezastavilo ťažbu hnedého uhlia v bani Turów. V tlačovej správe o tom informoval hovorca súdu Balázs Lehóczki.

Takéto opatrenie by malo zvýšiť účinnosť rozsudku Súdneho dvora EÚ z 21. mája, ktorým nariadil Poľsku okamžité zastavenie prevádzky spomenutej lignitovej bane nachádzajúcej sa na hraniciach s Českom a Nemeckom i susednej elektrárne vyrábajúcej asi 7 % poľskej energie.

D4R7, obchvat Bratislavy Čítajte viac Takmer dvojmiliardový projekt je veľké fiasko. Kto nesie vinu na nedokončenej križovatke na bratislavskom obchvate?

Česko v marci podalo žalobu o zdržanie sa konania s tým, že táto hnedouhoľná baňa odvádza vodu z obývaných oblastí a má ďalšie negatívne dopady na tamojších obyvateľov. Česi sa obávali, že plánované rozšírenie ťažby uhlia v Turówe pripraví o vodu obyvateľov obcí na ich strane hranice.

Poľská štátna energetická skupina PGE, ktorá kontroluje ťažbu hnedého uhlia na juhozápade krajiny, bezprostredne po rozsudku skonštatovala, že ťažba musí pokračovať, aby Poľsko mohlo v súlade s politikou EÚ v oblasti klímy postupne ukončiť ťažbu čierneho uhlia.

Čierne uhlie sa podieľa na výrobe 48 % poľskej energie, kým lignit má pri jej produkcii iba 17-percentné zastúpenie. Asi 25 % energie v Poľsku pochádza z obnoviteľných zdrojov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bane #hnedé uhlie