Rastúci počet nakazených delta variantom v Ázii stlačil cenu ropy

Ceny ropy sa v utorok zotavili, rast bol však mierny. Dôvodom je zvyšujúci sa počet infikovaných variantom delta nového koronavírusu a z toho vyplývajúce obmedzenia v Číne, čo by mohlo zasiahnuť dopyt po rope.

10.08.2021 09:12
ropa Foto:
ilustračný obrázok, ropa
debata

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 7.23 h SELČ 69,29 USD (58,92 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 25 centov (0,36 percenta). V pondelok (9. 8.) na záver obchodovania klesla o 2,3 percent.

Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom dosiahla 66,88 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 40 centov (0,60 percenta). Na záver pondelkového obchodovania zaznamenala pokles o 2,6 percent.

Počet infikovaných variantom delta nového koronavírusu v Číne sa každým dňom zvyšuje a niektoré čínske mestá pristúpili k rozsiahlemu plošnému testovaniu. „Vývoj situácie v Číne je stále plný otáznikov a nikto nevie odhadnúť, ako sa to odrazí na dopyte po rope a jej cenách,“ uviedli analytici z ING Economics. Dodali však, že na ceny komodity stále tlačí aj vyšší kurz dolára.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Motoristov čaká zdražovanie benzínov. Ceny ropy rastú

Vývoj cien bude ovplyvňovať aj situácia v USA, kde sa Senát pripravuje na hlasovanie o infraštruktúrnom balíku v hodnote 1 bilión USD. Hlasovať sa bude v utorok a v prípade, že Senát návrh zákona schváli, bude to znamenať podporu ekonomike a zvýšený dopyt po rope, dodali analytici. Na druhej strane, aj v USA počet infikovaných variantom delta rastie, čo podľa analytikov zhoršuje vyhliadky pre rast americkej ekonomiky.

Podporu cenám ropy by však mohli dať najnovšie informácie o zásobách komodity v USA za minulý týždeň. Analytici odhadujú, že zásoby ropy, ako aj benzínu a ropných destilátov v týždni do 6. augusta klesli. Ak sa ich odhad potvrdí, v prípade benzínu to bude znamenať pokles už štvrtý týždeň po sebe.

(1 EUR = 1,1761 USD)

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #pokles #Ázia