Rakúsko kritizuje škodlivé látky v alternatívnych obaloch

Európske spotrebiteľské organizácie v 31 z 57 testovaných produktov odhalili problematické substancie, napríklad zvyšky pesticídov, fluórové látky a potenciálne karcinogénne chlórpropány, ktoré sčasti prekračovali národné limity.

22.07.2021 16:38
plasty Foto:
debata

Od 3. júla sa v Európskej únii nesmú viac uvádzať na trh nové plastové jednorazové produkty. Ochrancovia spotrebiteľov však kritizujú, že v alternatívnych obaloch na nápoje a v riade vyrobenom z kartónu, palmových listov, pšeničných vlákien či cukrovej trstiny sa nachádza príliš veľa škodlivých látok.

Európske spotrebiteľské organizácie v 31 z 57 tes­tovaných produktov odhalili problematické substancie, napríklad zvyšky pesticídov, fluórové látky a potenciálne karcinogénne chlórpropány, ktoré sčasti prekračovali národné limity. „Z 26 produktov dostupných v Rakúsku až 21 obsahovalo škodlivé látky,“ cituje agentúra APA rakúske Združenie pre spotrebiteľské informácie (VKI) v augustovom vydaní testovacieho časopisu Konsument. Základný problém podľa VKI spočíva v absencii predpisov pre obsah chemikálií v alternatívnych obalových materiáloch.

plasty Čítajte viac Svetový deň životného prostredia: ak chcú ľudia používať plasty, musia recyklovať

Na testoch sa zúčastnili spotrebiteľské organizácie z Dánska, Francúzska, Talianska a Španielska. Produkty sú dostupné u výrobcov a veľkopredajcov, od ktorých nakupujú gastronomické spoločnosti. Kontroloval sa obsah chlórpropánov (3-MCPD a DCP), pesticídov, priemyselných chemikálií PFAS, bisfenolov, ťažkých kovov (olovo, kadmium, chróm) a hliníka. Výsledky nie sú veľmi pozitívne: v prípade 54 % vzoriek prekračovali škodlivé látky odporúčané limity.

„Napríklad viac než štvrtina testovaných produktov, u ktorých sa preveroval obsah karcinogénneho chlórpropánu, prekročila hladinu 3-monochlórpropan­diolu (3-MCPD) odporúčanú nemeckým Spolkovým inštitútom pre hodnotenie rizík (BfR),“ píše VKI. Zhruba dve tretiny produktov prekročili preukázanú koncentráciu PFAS platnú v Dánsku. PFAS sú priemyselné chemikálie, ktoré sa hromadia v životnom prostredí a človek ich prijíma v potravinovom reťazci.

Z 57 testovaných produktov je v Rakúsku dostupných 26. „Len v piatich produktoch neboli preukázané problematické chemikálie. Z nich štyri boli vyrobené z palmových listov a jeden z papiera,“ píše VKI. Na rozdiel od plastov v EÚ v súčasnosti neexistujú konkrétne predpisy pre alternatívne obaly na potraviny. Pre všetky materiály, ktoré sa dostávajú do kontaktu s potravinami, musia podľa VKI existovať jasné pravidlá, v opačnom prípade vznikne nový problém. Zákaz jednorazových plastových obalov bol podľa VKI len prvým krokom správnym smerom, ďalšie musia nasledovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #obal #plasty