VIDEO: Na Slovensku recyklujeme tisíce ton obalov na nápoje. Pozrite sa, ako vzniká staronová PET-ka

Až miliarda kusov ročne. Toľko PET-fliaš od nápojov sa v súčasnosti uvedie na slovenský trh. Dokopy tak ide o približne 27-tisíc ton plastov, ktoré by sme v ideálnom svete vedeli zrecyklovať. V realite sa však na opätovné použitie spracuje len okolo 18-tisíc ton. Všetko by však mohlo zmeniť zálohovanie.

16.06.2021 16:52
debata

VIDEO: Pozrite sa ako z kombinácie recyklovaného PET-materiálu a primárnej suroviny-ropy, vznikajú predlisky, z ktorých neskôr výrobcovia nápojov vyfukujú fľaše.

Video

Nateraz totiž iba približne 20 % objemu žltých kontajnerov tvorí PET, ktorý recyklujeme. "Samotné zálohovanie, pokiaľ bude efektívne, čo závisí od každého občana a od toho, kam kúpenú fľašu vráti, nám prinesie vyššiu efektivitu, aj čistejší materiál,“ hovorí František Doležal, generálny riaditeľ spoločnosti General Plastic, ktorá na Slovensku zodpovedná za recykláciu PET-fliaš. Samotné zálohovanie by malo začať už v januári. Povinné bude pre prevádzky, ktoré dosahujú väčšiu rozlohu ako 300 metrov štvorcových, ostatné sa však môžu pridať tiež.

Plasty z triediacich spoločností sa ešte...
Plasty z triediacich spoločností sa ešte...
+2Ešte predtým, ako z plastu opätovne vznikne...

Navyše, zjednodušiť, ale aj zlacniť recykláciu by mala pomôcť aj ekomodulácia – teda systém poplatkov pre výrobcov obalov, s ktorým slovenská legislatíva ráta už koncom roka. Čaká sa už len na usmernenie zo strany Európskej únie. Výška poplatkov by sa odvíjala od ekologickosti obalu. Čím jednoduchší a ľahšie recyklovateľný, tým menší poplatok pre výrobcu. Do popredia sa tak budú ťahať priehľadné materiály s čo najjednoduchším opätovným spracovaním.

plast, plastová fľaša, odpad, zero waste Čítajte viac Zálohovanie plastových fliaš sa rozbehne 1. januára 2022

„Petové nosiče farieb sa vyrábajú hlavne v Amerike a v Číne a sú extrémne drahé,“ hovorí Doležal. Navyše, od roku 2025 začne platiť aj povinnosť primiešavať do nových PET-fliaš spracovaný recyklát. „Sami tak budú motivovaní stanoviť si škálu dominanntých farebných odtieňov fliaš, tak aby sa mohol primárne používať ich recyklát. Bude to mať samomotivačný aspekt,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #zálohovanie PET-fliaš