Zelené projekty znižujú uhlíkovú stopu

Mnohé veľké spoločnosti na Slovensku si v súčasnosti kladú otázku, ako čo najskôr a najefektívnejšie znížiť svoju uhlíkovú stopu. Spoločnosť Protherm Production v Skalici začala plniť novú klimatickú stratégiu do roku 2030. Obsahuje viaceré zelené projekty.

22.05.2021 12:00
debata

Závod patrí do koncernu Vaillant Group, ktorý stanovil spoločné ciele a v ich v rámci chce v porovnaní s rokom 2018 znížiť svoje emisie skleníkových plynov do roku 2030 až o 50 %. „ Ak ide o životné prostredie, nie je to len znižovanie emisií CO2, ale aj šetrenie zdrojov, znižovanie spotreby energie, vody a minimalizácia odpadu,“ hovorí manažér pre životné prostredie Ľubomír Vlk.

Energia z obnoviteľných zdrojov

Skalický výrobca vykurovacích zariadení stavil predovšetkým na jednu z najlepších možností znižovania emisií uhlíka, ktorou je elektrina pochádzajúca z obnoviteľných zdrojov. „Na odber zelenej energie máme niekoľkoročný kontrakt, ktorý garantuje, že elektrická energia pochádza z obnoviteľných zdrojov,“ objasňuje Ľubica Filípková. Jej zdrojom sú vodné elektrárne Gabčíkovo, Čunovo a čiastočne aj veterné elektrárne. Táto možnosť znižovania emisií skleníkových plynov je jedna z najrýchlejších a najefektívnejších.

Ďalším krokom je zníženie spotreby energie v budovách a pri výrobných procesoch, čo v konečnom dôsledku znamená menej emisií. Závod používa na vykurovanie administratívnych priestorov úspornejšie kondenzačné kotly a vo výrobných halách moderné kondenzačné ohrievače vzduchu. Vykurovanie i osvetlenie v závode v Skalici reguluje elektronický riadiaci systém. Vo všetkých priestoroch inštalovali šetrné LED svietidlá a samozhasínacie senzory. Minulý rok kompletne zrekonštruovali kancelárie vývojového oddelenia, nová elektroinštalácia umožňuje osvetľovať iba jednotlivé pracoviská, prípadne len tie časti, v ktorých práve sú zamestnanci. Na okná nainštalovali vonkajšie tienenie, čím sa zminimalizovala nutnosť používania klimatizácií.

Minimalizovanie odpadov

V závode zrealizovali i projekt na minimalizáciu odpadu, v rámci ktorého analyzovali obaly komponentov. „Rozhodli sme sa radikálne znížiť množstvo odpadu tým, že obaly z kartónu nahradíme vratnými obalmi,“ zdôrazňuje Ľ. Vlk. Projekt na redukciu odpadov sa dotkol nielen výroby, ale aj administratívnych pracovísk, ktoré zredukovali tlač na papier a zaviedli digitálne verzie mnohých interných dokumentov.

Za posledných desať rokov sa po zmene legislatívy výrazne zmenil aj trh s vykurovacími technológiami. Hlavnou úlohou Protherm Production je vyrábať ekologické, energeticky úsporné, moderné vykurovacie zariadenia chrániace životné prostredie. Medzi najekologickejšie produkty vyrábané v skalickom závode patria vnútorné jednotky tepelných čerpadiel a plynové kondenzačné kotly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Protherm #klimatická núdza #zelené projekty