Viac sme vyhadzovali obaly od potravín a menej od šiat či obuvi. Pandémia mala vplyv aj na zloženie odpadu

Viac obalov od potravín, drogérie, záhradkárskych potrieb či stavebnín. Aj tak vyzeral pandemický rok 2020 z pohľadu recyklácie. Fakt, že sme oveľa viac času trávili doma na home office alebo v kuchyni pri varení večere, malo nezameniteľný vplyv aj na obsah našich košov.

20.04.2021 12:26
muž, odpadky, zhrozenie Foto:
Ako sme sa správali počas pandémie?
debata

„Čakali sme, že predaje obalov v prípade drogérie a potravín pôjdu hore, keďže sa budú v domácnostiach oveľa viac objavovať,“ hovorí riaditeľka organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková. Práve ENVI-PAK je pritom zodpovedný za vyzbieranie 43 % všetkých obalových a neobalových výrobkov uvedených na trh.

Múka a cestoviny

Množstvo vytriedeného odpadu sa tak nakoniec podľa údajov OZV zvýšilo o 13 percent, čiže o 10-tisíc ton. Potraviny si pritom medziročne pripísali nárast 1,41% a drogéria 1,60 %. Najsilnejší však bol práve začiatok pandémie, kedy plné nákupné košíky a boj o múku skutočne zamával číslami v odpadovom hospodárstve – množstvo obalového odpadu z potravín stúpol v prvom štvrťroku až o 16 percent, zatiaľ čo nasledujúci polrok priniesol pokles až o 8 percent a koniec roka, ktorý so sebou priniesol začiatok druhého tvrdého lockdownu, bol porovnateľný s rokom 2019.

odpadky, vrecia, skládka Čítajte aj Rok 2019: Vyprodukovali sme 421 kilogramov odpadu na osobu, v rámci únie až 502

Zmenu spotrebiteľského správania je jasne vidieť aj vzhľadom na najviac zastúpené typy obalov v prípade potravín. Zatiaľ, čo rebríček vedú koreniny a pochutiny- 68 %, hneď na druhom mieste sa objavilo ovocie, zelenina a poľnohospodárske balené produkty, teda práve spomínaná múka, ryža, cestoviny, či sušené strukoviny. Ich spoločný podiel sa zvýšil až o 18 percent. „Vzrástla aj spotreba konzervovaných a mrazených výrobkov,“ dodáva Nováková. Podobne je na tom aj spotreba kávy a čaju, a to práve kvôli nariadenej práci z domu.

hana nováková Čítajte rozhovor Riaditeľka ENVI-PAK: V prieskumoch mnohí tvrdia, že odpad triedia. Často je to len póza

Móda išla bokom

Naopak, pandémia viditeľne znížila spotrebu odevov a obuvi, kde množstvo obalov podľa OZV kleslo o 19 percent. Paradoxne však poklesli aj objemy školských a kancelárskych potrieb – 11% a obalov v prípade produktov v oblasti športu a fitness, a to o 9%.

Pozitívnou správou však je, že podľa údajov OZV množstvo triedeného odpadu stále stúpa. Nárast o 10 a viac percent je badateľný v každej kategórii, od plastu, cez papier, až po kovy. Jedinú výnimku za minulý rok tvorí drevo, ktoré sa bežne zbiera cez výkupne, čo v pandemickej situácii nebolo možné. Celkové zvýšenie recyklácie tak podľa Romana Vandáka, riaditeľa komoditného oddelenia ENVI-PAK, znížilo aj emisie skleníkových plynov. „Za minulý rok sme zabezpečili úsporu oxidu uhličitého o viac ako 70-tisíc ton,“ hovorí. V realite by toľko nebezpečného plynu vyprodukovalo auto, ak by obišlo Zem 6,5-tisíckrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #triedenie odpadu #koronavírus #OZV